We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

University Sports Hall / Canvas Arquitectos

  • Architects: Canvas Arquitectos
  • Location: Jaén, Spain
  • Architects: Canvas Arquitectos - Juan Vicente and Pablo Núñez and Eduardo Duro Almazán.
  • Client:  Govermment of Andalucía, Jaén University and Linares City Council
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 0
  • Photographs: Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda 

From the architect. The sports center design responds to the unique presence that the parcel has in the environment, so that the intervention has been careful to promote their inclusion in the landscape. The relationships between the components of the set comprise a sequence composition. The main volume of sports is a piece of concrete and polycarbonate blends with the terrain and home to the arena of 30x45 m. Beside him sits a blind volume of concrete with lower and that welcomes the support program to court (locker room equipment, administration, nursing, referees changing rooms, storage facilities).

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Ventilation and lighting of these units is produced by two interior courtyards that serve your time of transition with the court. On the main volume supports the piece of gym, flying over this viewpoint became direct their views to the campus. Their enclosure has been solved by curtain wall protected by a stainless steel mesh stretched filtering sunlight.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

A gym is located behind a large deck and grass-finished wood floating floor that serves as a recreation and extension outdoor activities. The roof folds into one end and accusing protecting access to it via a ramp-step, this gesture becomes the star of the west side of the building. Singular element are arranged in a panoramic lift connects the different levels of the pavilion that guarantees the accessibility of it. The building is naturally suited to the slope, and the main entrance is located on the upper part of the parcel over a ramp that runs entrenched on the north facade. At the same facade and building on the slope of the land there is a second access to the grandstand area.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

With access from the arena and along the south elevation of the building are designed motorized sliding doors that integrate and communicate the court with an exterior platform paved with concrete. Structurally, the building consists of concrete walls, great song metal beams on the cover of the court, trusses in the volume of the gym and decking slabs. The coating inside the pavilion have been resolved by synthetic floor finish polyurethane wood fiber panels in the vertical walls. They provide warmth and comfort acoustic courts.

In the design of the urbanization we have sought to respect fully the topography of the parcel prior and intervening with subtlety in it, looking for low maintenance of it. In access has been provided a platform that houses the parking area shaded by a group stancial of limes, place of arrival to the complex and broken footpath boot that provides access to the pavilion.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"University Sports Hall / Canvas Arquitectos" 23 Apr 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/228452/sports-pavilion-vicente-nunez-arquitectos/>