ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Senior Housing De Dijken 10 / HVE architecten

  • 01:00 - 23 April, 2012
Senior Housing De Dijken 10 / HVE architecten
Senior Housing De Dijken 10 / HVE architecten, Courtesy of HVE architecten
Courtesy of HVE architecten
  • Architects

  • Location

    2492 Leidschenveen, The Netherlands
  • Architects

    HVE architecten
  • Project Team

    Gerrit van Es, Sascha van Esch, Lia Tuijt
  • Client

    Vidomes Delft
  • Area

    9800.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

    Courtesy of HVE architecten

Courtesy of HVE architecten Courtesy of HVE architecten Courtesy of HVE architecten Courtesy of HVE architecten +17

From the architect. Situated in Leidschenveen, the youngest district of The Hague, four apartment blocks have been designed by HVE architecten. One of the blocks is social housing; the others are regular housing designed for senior citizens.

Courtesy of HVE architecten
Courtesy of HVE architecten

The initial urban plan of a long, consecutive strip of apartments was redesigned in order to create a visual connection between the separate park areas on either side of the building lot. As a result, four apartment blocks of four and five storeys were designed with a total of 81 apartments.

Courtesy of HVE architecten
Courtesy of HVE architecten

The design has a semi-industrial feel to it. Modern building assembly methods with metal framing and ceramic tiles are combined with references to the Nieuwe Haagse School style from the 1930’s.

The base of the blocks and the garden walls are made of gabion baskets filled with sand-coloured stones. Steel frames filled with red ceramic tiles hover above the gabion base. The façade composition of separate framed surfaces gives the blocks a far less massive expression than the actual building volume entails.

Courtesy of HVE architecten
Courtesy of HVE architecten

The collective interior space of the housing blocks is finished with stucco and dark stone tiles. Through the use of various voids, the entrance hall is connected to all the floors above and because of this, basic circulation space becomes a pleasant, unexpected experience for the inhabitants.

plan 04
plan 04
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Senior Housing De Dijken 10 / HVE architecten" 23 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/228330/senior-housing-de-dijken-10-hve-architecten/>