Dental Clinic in Lisbon / Pedra Silva Architects

© João Morgado

Architects: Pedra Silva Architects
Location: ,
Design Team: Dina Castro, Hugo Ramos, Maria Rita Pais, Jette Fyhn, André Góis Fernandes, Ricardo Sousa
Project Area: 149 sqm
Project Year: 2011
Contractor: Sabrab Engenharia
Photographs: João Morgado

   

© João Morgado

Why do healthcare spaces have to be cold spaces?
This has been the underlying question since the beginning of our proposal. In fact there are several activities that go on in a clinical space, some regarding actual medical treatments and others related with social and reception areas.

Although one might consider the treatment areas to be central in a dental clinic, this project aims to reinforce the social and humane side of healthcare facilities, by proposing two distinct and opposite environments: the clinic space and the social space. The first is a rigorous, hygienic and professional space, mainly in white materials, that aspires to provide confidence and serenity to the patient. The second is a space for meeting, relaxing and comfort, a way to distance the patient from the clinical mindset.

The premise of spatial and functional duality was obtained through the introduction of a curved organic volume that runs through the entire space, and closes a new interior space. This allows for a full/empty, dark/light and firmness/relax interpretaion. The void space around the internal volume functions as reception area and waiting room. The organic volume houses all the medical facilities.

© João Morgado

To reinforce the duality between the two spaces, the outside of the organic volume is clad with mirrored mosaics that generate a multitude of light reflections framed by a dark background, that results in a unexpected and sophisticated environment. Although this space holds several adjacent uses like reception, assistance, waiting area and circulation, it’s perceived as a whole.

plan

The inside clinical area takes the outside volume’s organic nature and forms all the necessary facilities around a simple central distribution corridor. As a way to enlarge the interior space perception, most of the partitions were built in transparent glass. This reinforces the project’s inside/outside motto.

Publication material via v2com 

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Dental Clinic in Lisbon / Pedra Silva Architects" 20 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=228114>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Its really awesome. This dental clinic is looking like a night club rather than a dental clinic. Getting treated hear would be a pleasure.

  2. Thumb up Thumb down 0

    The exterior of this dental clinic is wonderful. The efforts and the creativity of the architect is worth appreciating.

Share your thoughts