We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House In Sobral / Nelson Resende

  • Architects: Nelson Resende
  • Location: Rua das Alminhas do Cabo, 3880, Portugal
  • Architecture: Nelson Resende
  • Exterior Design: Nelson Resende
  • Structures: Miguel Pinho, Civil Engineer
  • Infrastructures: Miguel Pinho, Engineer
  • Electrical Infrastructures: António Amorim, Electrical Engineer
  • Construction: Several builders
  • Client: Private
  • Area: 238.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: FG+SG - Fotografia de Arquitectura

© FG+SG - Fotografia de Arquitectura © FG+SG - Fotografia de Arquitectura © FG+SG - Fotografia de Arquitectura © FG+SG - Fotografia de Arquitectura

From the architect. The construction area, occupied before with a house, several support structures, a porch and a upland, keeps an old wall, made of stone, that subdivides it in two platforms, being one of them perfectly on level, in the interior of the field, and being the other one ramped into the street.

© FG+SG - Fotografia de Arquitectura
© FG+SG - Fotografia de Arquitectura

This two platforms insinuate also the existence of a withdrawn area from the surroundings and the street, and a nearest area which maintains a highest proximity with the street. The proposal is the result of the maintenance of the referred wall in stone as a regulator element of two distinct realities, proposing also an object that revalues this dichotomy and defends it.

© FG+SG - Fotografia de Arquitectura
© FG+SG - Fotografia de Arquitectura

The house is located somewhere upside the wall, allowing a semi-suspension relationship that values a certain duality between the creation of a very regular/rational image into the street and simultaneously a very arbitrary image into the other side of the field.

© FG+SG - Fotografia de Arquitectura
© FG+SG - Fotografia de Arquitectura

It allows also a kind of linear functional distribution, solving functional spaces into the backyard, in East side and bringing the main permanence spaces into the street, in Oest. It expands the visual connection between the rooms and living or dinner rooms with the landscape and controls the physical and visual connection of the rest of the spaces with the private exterior areas, in East.

It solves the parking areas under the suspended constructed volume at the same time that offers a more privacy connection between the different interior areas with the balcony and mainly with the surroundings. It looks to achieve, mainly, a correct location that simplifies and offers a better distributive connection with the physical particularities of the intervention site plan.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House In Sobral / Nelson Resende" 16 Apr 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/226388/house-in-sobral-nelson-resende/>