Kilden / ALA Architects

© Iwan Baan

Architects: ALA Architects
Location: ,
Completion: July 2011
Competition Team: ALA Architects ltd, Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston
Project Team: ALA Architects ltd / Helsinki, Kristians
In Collaboration With: SMS Arkitekter AS / Kristiansand
Client: Teater- og Konserthus for Sørlandet IKS
Photographs: Iwan Baan

© Iwan Baan

The Performing Arts Centre “KILDEN” will house three organizations: the ‘Agder Theater’, the ‘Kristiansand Philharmonic’ and the ‘Opera South’. The four performance halls are lined up in the mid-zone of the building leaving the production -spaces to the east and audience -spaces to the west side. Further on the west along the waterside, a huge cantilevered roof will cover both the public city-space by the sea and the foyer space which provides access to the shows. Waterfront-facade clad with local oak follows the forms defined by the halls and creates a surface separating real world from the illusional.

© Iwan Baan

Urban Identity
The urban character of the new theatre- and concert hall building should not only express the functionality of the project. The building will have a major impact on the cultural identity of the city of Kristiansand and the whole region. The architectural expression has to be instantly recognisable and unique. There is a strong demand for a cultural landmark building. Often in theatres the fly tower reflects the buildings function, acting simultaneously as a landmark.

© Iwan Baan

On this shore the role of the tower has already been taken by the silo. The signature image of the performing arts centre should be built with other means. The main concept of the Teater- og Konserthus design is the series of performance spaces, which has been shaped out to act as a sign in the cityscape. This undulating, unified surface forms a dramatic lobby and foyer between the performance halls and the shoreline. The relationship of the building with the canal and the sea has strong tension and drama.

© Iwan Baan

Architectural Expression
The undulating main façade acts as a surface separating reality from fantasy. This line is crossed as you step into the hall from the foyer. The other façades consist of a vertical folded surface giving the building a subdued elegant form, enhancing the foyer wall as the signifying form of the building. The audience is instinctively drawn towards the public foyer.

© Iwan Baan

The building has a desire to please the public, to be popular and understandable to everybody. The foyer wall is built of local wood, most likely oak. This further emphasises the warm, inviting character of the foyer space. The vertically folded dark facades are made of sharply detailed, stained metal sheets, most likely of brass or copper.

© Iwan Baan

The building is a sharp object with an almost exaggerated clarity of expression. It stands proudly in the rough industrial surroundings. The building creates elegant public and performing spaces and rough, functional production facilities. All this is combined into a shape of an elegant machine –a building as an instrument.

© Iwan Baan

Functional Concept
The striking exterior appearance of the project is the first thing the visitor experiences. It is, however, a result of a careful analytical design process. The main functional concept is to organise all the production facilities of the building along a straight indoor street wide enough for trucks and deliver sets, instruments and materials. The performance halls are arranged to the other side of the street.

© Iwan Baan

The order of the auditoriums is determined by the relations to the production facilities, the relations to the exterior logistics, and the relations between the auditoriums themselves. The main stage theatre hall is located so that the stage opens directly to the set-building workshops. This unit is on the southern end of the building to allow for easier loading and unloading of material.

© Iwan Baan

The flerbruksal and the biscene are located on both sides of the main stage for easy co-operation and share of facilities. The concert hall is located at the northern end of the production street. The underbelly of the auditorium creates a memorable beginning for the curving foyer wall. The support facility zone diminishes next to the concert hall, allowing for the chamfered corner of the volume at the tightest corner of the building site.

© Iwan Baan

Four Zones
The Theater- og konserthus consists of four parallel zones. The public foyer zone is the expressive, free flowing area of improvisation. The public meets each other. Temporary exhibitions and performances are presented. Parties and congresses are held. The foyer zone is easy to navigate- the public can easily find their way to the different auditoriums and support functions.

© Iwan Baan

The auditoriums form the second zone between the foyer and the production street. They are conceived as individual, high-performance instruments for music and theatre production and performance. The architectural expression of the halls is formal and precise. They have a touch and feel of units with multiple uses and a very high level of technical functionality.

The production street is the third functional zone. The street is six meters wide and has full-height doors in both ends. The street ensures great flexibility between the auditoriums and the production facilities. The street also acts as an extra production and assembly space, as well as short-term storage.

The fourth functional zone consists of the production workshops, storage units and workplaces for the staff. This zone opens both to the production streets and the corridors directly above it, and to the outside through windows of the long eastern elevation.

3rd floor plan

Sustainability
Public buildings are an integral part of a socially sustainable environment. The materials are of local sources. Kristiansand was built on the export of oak to Europe in the 16th century: The main undulating façade of Kilden is built of local oak, CNC milled and fully treated in Kristiansand. The other three facades are to be made of aluminium from the factory across the fjord.

The concrete factory supplying the building site is located 200 meters down the pier. Where relevant, local companies are supplying the project with their expertise, workforce and materials. The building is heated and cooled by district systems covering the whole of central Kristiansand. Kilden will become a truly local social hub.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Kilden / ALA Architects" 12 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 23 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=225522>
  • mat

    Nice architecture, but I bet it was “discovered” with hot-wire cutter ;P

    • Axio

      Maybe 8 years ago. Today it was probably discovered with a rhino lofted surface.

  • zetre

    It was designed “8 years ago” and not “today”.

  • Mike Bond

    At first I thought it was a render, but then I loled. Nice project. Cool!

  • t

    I agree Mr Bond. It looks a bit unreal. Very nice indeed.

  • Marc Jooste

    I’m speachless!!
    So beautiful.

  • Pingback: Kilden / ALA Architects | Timeless Visions

  • M�t� G�rbicz

    The smooth form of the front facade and it’s wooden material are in such harmony that looking at the pictures gives one a warm feeling despite the cool glazing. The contrast of the hard shell and the soft wooden intern strengthens the front as well. Congrats to ALA!