G House / Bruce Stafford & Associates

© Karl Beath

Architects: Bruce Stafford & Associates
Location: Vaucluse, , Australia
BSA Design Team: Bruce Stafford, Anna Antoniades, Rachel Kayode
Interior Design: Arent and Pyke
Structural Engineer: Geoff Ninnes Fong
Contractor: C.E. Pilcher & Son
Quantity Surveyor: Heyman Cohen
Landscape Consultant: Jane Grossberg
Photographs: Karl Beath

© Karl Beath

A typical eastern Suburbs harbour view site; long, narrow and sloping away from the road toward harbour and Manly views. As the house is set lower than the road with living spaces opening back toward the street, a lightweight timber screen filters street views and creates privacy, yet allows light and ventilation to the private living spaces.

© Karl Beath

The house has two living levels; the primary living level opens out toward an elevated view and the lower living area flows out to a pool deck and private courtyards. The sleeping level is positioned on the top level, providing privacy, quiet and commanding views. Our primary design generator was to link vertical and horizontal circulation through double and triple volume spaces and a dialog of floating planes and connected textural elements.

© Karl Beath

Finished such as polished concrete floors internally and externally, tinted concrete bench tops, raw basalt, timber and steel are assembled in a contemporary composition to facilitate easy living and a seamless flow between inside and out.

Cite: "G House / Bruce Stafford & Associates" 12 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=225486>
  • Johanne

    The front fence is a beautiful feature. I’d love to know what wood was used, how it looks 2 years on and if any upkeep has been required.