Liantang/Heung Yuen Wai Boundary Control Point Passager / WAU Studio

Courtesy of WAU Studio

A complementary and mutual beneficial partnership, Hong Kong and will join the globalization as an integrated image and get benefit. With intimate collaboration, the proposal for the Hong Kong- boundary control point by WAU Design will serve as a symbol of close communication. The scheme concept comes from “link”: many single units can be twisted into a solid and integrated form. This scheme, a twisted link, indicates multi-level and deep cooperation between Hong Kong and Shenzhen on economic, cultural, and multi-faceted levels. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of WAU Studio

HKSARG and SMPG jointly planed to create a new boundary control point passager at Liantang / Heung Yuen Wai in the north-eastern New Territories of Hong Kong and Luohu in Shenzhen to serve the cross-boundary goods vehicles and passengers travelling between HK and SZ East.

Courtesy of WAU Studio

Based on a basis shape——a cuboid , a dynamic building shape will be created from twisting one end 90 degrees clockwise. This building shape can weaken the boundary between building envelope. After deformation, the roof turns into wall, or wall into floor. This deformation also indicates the multi-level combination as life-style and political formation between Hong Kong and Shenzhen. It also brings a new experience about building internal space.

Courtesy of WAU Studio

On the traditional clearance schema, the exit and entry halls are located on the same floor which causes dull and vapid spatial behavior. Moreover, the exit hall from Hong Kong and the exit hall from Shenzhen are located on different floors which can make some cross-boundary passengers confused.

Courtesy of WAU Studio

Taking a “people-oriented” principle, the building shape is adjusted according to human’s need, two clearance streamlines are combined into one, two departure halls are both set on the 2nd floor. A low-scope path leads passengers to the arrival hall and avoid too much dependence on vertical transportation. Meanwhile, the people from different directions can have a visual intersection and get a full of abundance and enrichment image of passenger terminal building.

site plan

A simple action “twist” can handle the streamline, structure and building design reasonable and provide building user with a new space experience.The middle part of building shape will be compressed to achieve the internal space need of new streamline and optimized the landscape superiority of Shenzhen river, avoid compressive feeling and a city vision separation from huge building volume.

Architects: WAU Design
Location: Shenzhen/Hong Kong,
Function: Infrastructure
Site Area: 22.6 ha.
Project Area: 24,000 m2
Design Period: 2011

Cite: Furuto, Alison. "Liantang/Heung Yuen Wai Boundary Control Point Passager / WAU Studio" 12 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=225165>
  • Jeff Lee

    I had been to LuoHu boundary control point that was so gloomy.In comparison,this one would be more phenomenal!

    • H-J

      More phenomenal than what? It’s either phenomenal or not.

      • Jeff Lee

        I mean, this one is very wonderful.
        LuoHu Boundary Control Point is very boring which is near by it.

  • nicolas guarnotta

    it’s funny that strolling on ArchDaily I can always figure out which project is done in China without even read the title.