House on Pali Hill / Studio Mumbai

© Helene Binet

Architects: Studio Mumbai
Location: Bandra, Maharashtra,
Principal Architect: Bijoy Jain
Project Team: Samuel Barclay, Jeevaram Suthar, Omprakash Suthar
Structural Engineer: Dwijen Bhatt
Photographs: Helene Binet, Studio Mumbai 

   

An existing house on a narrow site was stripped down, exposing its bare concrete frame to the surrounding trees. Re-programmed and built with an additional floor and terrace, the house sits protected inside layers of glass, wooden screens, planted trellises and curtains providing grades of privacy and enclosure within the urban environment.

© Helene Binet

The entrance gallery leads to a double height living space that opens out onto a timber deck and a public garden. A polished limestone floor gently reflects the landscape while pigmented lime plaster walls softly absorb light.

elevation 01

The house is discovered through a series of floating staircases, staggered in flight and orientation to open onto transitional spaces on each level, providing opportunities for pause and chance encounters. On the first floor, light is drawn through a clerestory volume into the family room, rendering a warm glow to this open, generous space. A corridor leading to the bedrooms culminates in an intimate window seat.

Cite: "House on Pali Hill / Studio Mumbai" 19 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=224966>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down +10

    really cant get enough of Studio Mumbai. Incredible work evert time.

  2. Thumb up Thumb down 0

    what happens when it rains in mumbai…does the rain fall into the house and splash on the wooden floors ?and what about dust and environmental pollution…how is that taken care of in this house on pali hill..would like to know

Share your thoughts