ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Frederico Valsassina Arquitectos
  6. Casa Do Lago / Frederico Valsassina Arquitectos

Casa Do Lago / Frederico Valsassina Arquitectos

  • 01:00 - 11 April, 2012
Casa Do Lago / Frederico Valsassina Arquitectos
Casa Do Lago / Frederico Valsassina Arquitectos, © FG+SG – Fotografia de Arquitectura
© FG+SG – Fotografia de Arquitectura

© FG+SG – Fotografia de Arquitectura © FG+SG – Fotografia de Arquitectura © FG+SG – Fotografia de Arquitectura © FG+SG – Fotografia de Arquitectura +31

From the architect. This house is located on Aroeira’s estate, near the main lake of the Golf Course. The placing and the volume’s disposition of the “Lake House” result from the conjugation between the distance to the adjacent lots and the existing grove. It was wanted a house which could comprise the autonomy of different spaces – social/private, day/night – with the creation of a big terrace near the pool.

© FG+SG – Fotografia de Arquitectura
© FG+SG – Fotografia de Arquitectura

Taking part of the lot’s location conditions, whether in terms of topographic settings as from its limits, the house position emphasizes the creation of dominant visual alignments in the direction of the surrounding lake area. In fact, the service areas protect, strategically, the social spaces, occupying the less favourable spots of the placement.

© FG+SG – Fotografia de Arquitectura
© FG+SG – Fotografia de Arquitectura

A distribution space, by the entrance, articulates the relation between the private areas and the social space of the house, underlining the interaction between the land’s configuration and the definition of the dwelling’s programmatic scheme.

© FG+SG – Fotografia de Arquitectura
© FG+SG – Fotografia de Arquitectura

Betting still on the gradual transition between the interior and the exterior, the terrace assumes itself as a natural extension of the living area, promoting the constant dialogue with its surroundings and the flexibility in the appropriation of the different proposed spaces. On the other hand, the choice of the materials, proper from the region, emphasises once more the search for the integration of the house in the specific context of Aroeira’s urbanization.

Cite: "Casa Do Lago / Frederico Valsassina Arquitectos" 11 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/224878/casa-do-lago-frederico-valsassina-arquitectos/>