We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

40_R Laneway House / superkül inc

  • Architects: superkül inc
  • Location: Toronto, ON, Canada
  • Architects: superkül inc
  • Principals: Andre D'Elia and Meg Graham
  • Project Architect: Drew Sinclair
  • Structural Engineer: Robert E. Brown Associates
  • Mechanical Engineer: GPY + Associates Engineering Inc
  • Construction Manager: Boszko and Verity Inc
  • Area: 75.0 sqm
  • Project Year: 2008

40_R Laneway House / superkül inc 40_R Laneway House / superkül inc 40_R Laneway House / superkül inc 40_R Laneway House / superkül inc

From the architect. The conversion of an industrial shed to a single family home in midtown Toronto makes a case for a strategic approach to urban sustainability and revitalization, additional density in the City's laneways, and smaller footprint living.

Beginning its life as a blacksmith's shop serving the railway in the early 1880s, the original building at No. 40R remained in industrial service for over 120 years - fi rst as a smithy, then a horse shed, and most recently as a sculptor's studio. This succession of use was registered in the shed's quilted skin of rusted steel panels, insul-brick, barn-board and plywood.

The current owners, interested in smaller footprint living, bought the shed to convert it to a single family home. The strategy was to selectively rebuild it to provide the amenities of ‘home' - outdoor space, daylighting, and well configured living space - while retaining as much of its existing character as possible.

The conversion was an exercise in the careful calibration of space in zero-tolerance conditions. The 18ft x 40ft lot is reduced at grade to 10ft x 38ft by a right of way; the shed sits on the property line on the two remaining sides. As a result there was no usable outdoor space at grade, and zoning wouldn't allow for any additional openings in the exterior walls.

The design strategy revolved around drawing additional light, air and views from above. A light shaft topped by skylights runs the length of the west wall and brings light to the ground and second fl oors; operable vents in the sky-light create the stack effect that passively ventilates the house. From the second fl oor courtyard, with its primary view to the sky, there is a stair up to a roof garden and terrace; rainwater from the roof is collected in a cistern below.

The building's existing rusted steel cladding was removed, brake-formed with a fl at-lock seam, and re-installed as the primary building skin. Flat black-painted knotty cedar and marine grade plywood clads the remainder of the building. Existing structural members were retained where possible, and an existing sliding steel door was salvaged for reuse.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"40_R Laneway House / superkül inc" 13 May 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/22045/40_r-laneway-house-superkul-inc/>