We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sunset / Topos Design Studio

  • Architects: Topos Design Studio
  • Location: Bukit Timah, Singapore
  • Architects: Alan Fan, Lim Hong Kian
  • Quantity Surveyor: Barton Associates Pte Ltd
  • Civil And Structural Engineer: First Engineer Consultants
  • Main Contractor: Millard Pte Ltd
  • Site: 950 sqm
  • Area: 590.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell

From the architect. Situated in a secluded cul-de-sac in the fashionable area of Bukit Timah in Singapore, this private family residence is a beautiful and understated piece of bespoke and holistic architectural design. The modest entrance façade gently invites you through into a stunning pool area which reveals the U-shaped plan of the building. This form allows for seclusion as well as views of the pool area from virtually every room in the house as well as fantastic ventilation through full height sliding louver and glass doors. This is helped by the orientation of residence to make full use of the day and night prevailing breeze.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The simple no fuss architectural language of the house is further accentuated by a 4 tone colour palette to not only highlight the form, but also to allow the client’s stunning pieces of furniture to take centre stage. This unpretentious approach in keeping to the natural and simplistic setting of the built environment led to a refined and elegant feel to the spaces, worthy of the esteemed client.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The quality of light and the form on the interior spaces were key to the design which is evident from the generously proportioned lounge and the double height dining area of the first floor. These grand rooms offer fantastic spaces for the family to congregate and enjoy time together.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The second floor of the property is dedicated to the private realms of the users and a relaxing alternative lounge away from the main family area. A comprehensive aluminum louver system, across this floor, aids in sun shading, so as to minimize air-con usageas well as to offer exclusive and spiritual privacy against the surrounding properties.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Materials Used

second floor plan
second floor plan

Some Materials and Finishes used for the Surfaces, Partitions, Floorings, Walls:

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

1. BiancoCarraraand Molton Brown Marble for Living, Dining, Dry Kitchen floor.

2. Bush hammered and flamed Kur Grey Granite for all outdoors and external walls.

3. Blue turquoise mosaic for the pool and Burmese Teak Timber flooring for all bedrooms and common corridors.

4. Calacatta Oro and Breccia Paradiso Marble for all the bathrooms. Various vinyl backed Essex Singapore Wall paper for all the bedrooms and common areas.

5. Duravit, Hansgrohe and GerebitSanitary Wares and system

6. Jung EIB Switch Systems

7. Ferro Aluminum Sun shading and Window System

8. Hunter Douglas Mechanical Sun shading Blinds

9. RIMADESIO Velaria Glass Sliding Partition Door System supplied By Vivo Systems Singapore

10. Ironmongeries by Dorma Systems andHewi180 Series (Door Handles)

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Summarised Design Concept

1. Proportioned, Timeless, Tailored Elegance

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Sunset / Topos Design Studio" 26 Mar 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/219828/sunset-topos-design-studio/>