Volksschule Wallenmahd / Dietrich | Untertrifaller Architekten

© Bruno Klomfar

Architects: Dietrich | Untertrifaller Architekten
Location: , Bachmähdle,
Client: Stadt Dornbirn
Project Years: 2010 – 2011
Floor Space: 2,000 sqm
Volume: 17,500 cbm
Building Costs: 4.5 million Euro
Photographs: Bruno Klomfar

   

© Bruno Klomfar

The school and gymnasium are largely based on the original plans. The two-story annex to the back of the school building, the janitor′s building and the annex to the gymnasium where equipment is stored were to be demolished. The janitor′s building was to be replaced by a new one-story structure that features a barrier-free entrance, day care center and the library.

This annex was planned as an exposed concrete structure with interior insulation. The building envelope of the existing school building was to be renovated, while keeping the character of the building intact.

© Bruno Klomfar

A glazed corridor and a shed roof connect the school and the gymnasium. The shed roof defines a shielded break area. A slightly suspended acoustic ceiling was to be installed for the classrooms. It was to be suspended in the corridor area to allow conduits and air ducts for controlled ventilation. The staircase was to receive a fire protection glass enclosure to provide an emergency exit.

plan 01

An elevator that is suited for people with disabilities was installed next to the staircase. The closed surfaces or the building envelope were optimized by adding thermal insulation. The windows and glazing made of triple-pane insulated glass offer a high G-value, and are largely equipped with exterior blinds with light guidance for shading. The degree of shading is controlled via the building services engineering.

(Dietrich | Untertrifaller, 2011)

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Volksschule Wallenmahd / Dietrich | Untertrifaller Architekten" 05 Apr 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=219275>
  • Als

    I think it’s well done, but I don’t like the existing renovated building (seems like a dwelling to me).