House 804 / H Arquitectes

© Pedro Antonio Pérez

Architects: H Arquitectes -David Lorente, JosepRicart, Xavier Ros, Roger Tudó
Location: Parets del Vallès, , Spain
Collaborators: Blai Cabrero Bosch, Montse Fornés Guàrdia
Quantity Surveyor: Iñaki González de Mendiguchía
Completion: 2011
Surface Constructed: 160 sqm
Photographs: Pedro Antonio Pérez

© Pedro Antonio Pérez

Located in a pleasant residential neighbourhood, the house is a compact building (almost a cube) surrounded by a 3 meters wide perimeter necessary courtyard, which is the minimum mandatory gap based on current regulations. The pre-existing yard, the swimming-pool and the shed set at the back of the plot are preserved by the express wish of the owners.

© Pedro Antonio Pérez

The perimeter courtyard, which completely surrounds the house, it is like an outside lounge connected in different ways and intensities with the main interior pieces of the ground floor, giving different qualities and uses to each façade: on the south, a sunny garden is connected with the kitchen; on the west, with the main entrance; on the east, an uncovered parking place with direct access to the kitchen and finally, on the north, a large terrace links the house with the upper garden level and the pre-existing swimming pool.

© Pedro Antonio Pérez

The house is made of black concrete block, a material used to solve the load-bearing wall structure and the façades. All the surrounding courtyard elements (fences, pavements, benches, etc.) are also built with the same concrete block working as a unit. Vegetation will finally stamp in time to reach the pretended ambience and character.

© Pedro Antonio Pérez

The structure of the house is a load-bearing wall system with three concentric walls, one for each floor, working only under compression. As a consequence, the inner wall ends at the ground floor level, the intermediate at the first floor and the façade reaches the roof floor.

detail

Inside the house, in the main rooms, the concrete block walls are not covered.
For the stairs pavement we used recycled hydraulic pieces coming from the old house of the plot. Under the stairs, where the block walls are wider (30cm), a central fire place faces both the living room and the kitchen.

Cite: "House 804 / H Arquitectes" 22 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=218870>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Interesting approach but something is missing here I think. The bunkerish look is a bit overwhelming I think. So maybe some punch of colour?
    P.S. Are the owners in the concrete block manufacturing business? :):):)

Share your thoughts