El Bosque offices / Mas y Fernández Arquitectos

Architects: Mas y Fernández arquitectos / Cristóbal Fernández, Andrés Mas
Location: Santiago, Chile
Associate Designers: Francisca Goycolea, Anita Domínguez
Collaborator: Claudio Tapia
Constructed Area: 2,260 sqm
Project year: 2008
Photographs: Nicolás Saieh & Daniela Vicuña

The commission consists in developing the interior architecture for the new investment department of an important Bank, located in the first and second floor of the El Bosque 500 building in Santiago, Chile.

The proposal tries to materialize a new corporate image in both projects, where the noble materials such as or travertine marble and granite take the main roles. We tried to give the interior spaces the warmth of natural lighting, generating a permeability of the vertical elements through the perimeter spaces, without losing the privacy that each one of these enclosures requires.

Preferential Banking

First floor

For the Preferential Banking, for a younger investor profile, more risky, with an interest in the search for differentiation, we propose a great central reception space, where the client interacts with the Banking in its whole, with inbuilt furniture in black granite and cedar wood. This, along with travertine marble conform a stop and stay space.

The program is divided in glazed volumes, allowing natural light to trespass from the outside to the interior space, volumes that filtered their faces to the exterior with wood lattices, generating a perfect solar control and providing the warmth that cannot provide. Towards the interior, the template panels have a film for the visual control of the working spaces.

The lighting also plays a role in the inner space atmosphere, by incorporating to the zenithal lighting on a global way and a series of hanging lamps are added to individualize the waiting room spaces.

Private Banking

Second Floor

The Private Banking has a more traditional approach, where wood is takes a preponderant role in its materiality. Perimeter enclosures still search for transparency in a more subtle way, generating a bigger privacy between them.

The central distribution spaces have a bigger scale, indirect lighting generate a privacy sensation required by the client. Towards the exterior, mañío wood lattices have been installed for the sun control and to homogenize the façade with the first floor, giving a sense of unit to the project.

Cite: "El Bosque offices / Mas y Fernández Arquitectos" 13 May 2009. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=21873>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    the glass wall texture reminds me of TOD’S of Ito Toyo in Omotesando, Tokyo. It looks like they’re not going to work but to stay at hotel everyday. cool…

  2. Thumb up Thumb down 0

    toyo ito, right, but there the stylized tree motive does not have just decorative purpose. it’ s tectonic aspect is stronger.
    in my eyes the spaces remind me of a hotel lobby rather than a bank, but perhaps this works well these days…

    ;-)
    carlo

  3. Thumb up Thumb down 0

    Overall, I think it is a very balanced yet interesting piece of architecture.

    The window film – great. The premium wood louvers – beautiful.

Share your thoughts