21 Jervois Hill / AR43 Architects

© Albert KS Lim

Architect: AR43 Architects
Location:
Design Team: Lim Cheng Kooi
Landscape Design: DrEasaw Thomas
Builder: Pekson Construction & Engineering Pte Ltd
Site Area: 1,516.9 sqm
Photographer: Albert KS Lim

 

© Albert KS Lim

The house is a surprising discovery in the densely populated Singapore. Sited in one of Singapore’s prime shopping district, the house sits on a steep sloping terrain with mature rainforest trees at its peripheral. The intrinsic lush natural setting of the site brings about an extraordinary tranquillity and provided opportunities to design the house as a “retreat” and a “sanctuary” set out in the client’s brief. Extensive landscaping using tropical plants is further implemented to complement the existing landscape.

© Albert KS Lim

The existing terrain consist of a steep descend of almost 10 meters from the entrance to the forest reserve on the northern boundary. The strategy in mitigating this challenge is to have the house step down the slope with three contrasting terraces whilst sitting lightly on the landscape.

© Albert KS Lim

The house is approached via a short accessed road that leads one down to the entrance at the second storey. The house consists of a main volume, a large pavilion that houses the main spaces while a supporting wing perpendicular of this pavilion houses the more private spaces. Protected under large overhangs at the east and western end, the house is shielded from the harsh tropical sun.

© Albert KS Lim

At the main entry foyer, one will enter the house through a broad flight of stairs to the living room – an elevated pavilion with an extensive view of the garden terrace that extends itself to the surrounding landscape. A linear pond wraps around one end of the pavilion, both as an injection of a natural element and also as a gesture to elaborate the linearity of the volume.

basement plan

The more intimate private spaces, for instance, bedroom is orientated towards the garden terrace and reserve forest. Large openings are strategically placed as a gesture to frame the views at its peripherals. Pivoted timber screens cover the bedroom façade, ensuring both privacy, light and natural ventilation and the supposedly blurring of boundaries into the lush landscape beyond. A waterfall cascades down at the mid level garden, plunging down to become one with the swimming pool.

Cite: "21 Jervois Hill / AR43 Architects" 21 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=218349>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    hey! archdaily team. please check rss version of archdaily website. layout of archdaily’s rss version is looks broken in ipad app like flipbpoard, pulse..etc..
    please, please check out this! and fix it..

Share your thoughts