Multipurpose Building / GSMM Architetti

© Michele Gusmeri

Architects: GSMM Architetti – G. Santagostino, M. Margarido
Location: Dueville, , Italy
Client: Comune di Dueville
Total Area: 1,390 sqm
Cost: 1,315,000 Euro
Design Team: Olga Chiaramonte
Structural Engineering: GAP Progetti
Technical Equipment: Brescia Progetti
Photographs: Michele Gusmeri

© Michele Gusmeri

The purpose of this building is to provide the small town in with its located with a visual landmark. The features of its personality softly emerge without direct imposition on the environment. Its multifaceted roof structure, which looks like pleated paper, is immediately recognizable and represents a clear statement of public and representative architecture.

© Michele Gusmeri

The sunken floor, lower than the street level, is designed to respect the proportions of the surrounding space and accommodate the human scale. Subsequently, the building appears to be exceptional but yet compatible with humans.

© Michele Gusmeri

The roof projects itself into the space to form a large covered public area. Within this area, another three, smaller structures: a reading room, the public access to the sunken floor and a kitchen used for public outdoor events.

© Michele Gusmeri

Three sides of the multipurpose hall are floor-to-ceiling glass walls. The shelter seems to hover above the ground and connects the interior of the hall and the outdoor space. By night this hovering effect is emphasized by the artificial light, which seems to become the immaterial support on which the roof rests.

detail 01

There are no other significant buildings in the immediate surroundings and therefore the choice of the materials was autopoietic. The only constraint in this respect was the limited available budget. The building is mainly made with prefabricated components and using simple and inexpensive technology.

detail 02

The smaller structures and the back wall of the hall are in raw reinforced concrete. The interior of the hall is covered in composite wooden and cement panels up to the entry door level. The rest is in glass panes assembled on a steel frame up to the roof.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Multipurpose Building / GSMM Architetti" 15 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=216981>
  • aries brooker

    Love the wooden door…please let me know where I can source one for my home.