Pfizer Canada inc Siege Social / Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes

Courtesy of

Architects: Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes
Location: (Québec), Canada
Client: Pfizer Canada inc.
Project Architect: Anik Shooner
Team: Jean-Pierre Le Tourneux, Paolo Zasso, Julie Morin, Kristi Ante, Marlène Bourque, Marc-Antoine Chartier-Primeau, Mylène Deschênes, Shahinda Eldessouki, Pierre Gervais, Jean-François Jodoin, Vincent Lauzon, Josiane Mac, Isabel Noël, Annie Paradis, Harvens Piou, Gaétan Roy, Isabel Roy , Michel Tessier
Engineers: Bouthillette Parizeau et Associés, Marchand Houle et associés, SDK et Associés
Photographs: Courtesy of  Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes

  

Courtesy of Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes

The Pfizer Canada reconfiguration project makes a very clear statement. The architectural design focuses on promoting the corporate identity of the company located on the Trans-Canada Highway. The strategy is to use the building space in a transparent and expeditious manner through the prominence of glass in the structure in order to open the corporate headquarters to the world. To ensure a corporate image that is solidly embedded in the site, we worked around the idea of blister packs. This important feature of biopharmaceutical production is used as the visual key for the completion of the building facade, walls and furnishings.

Courtesy of Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes

The alveolate structure has been transposed to create an elegant motif displaying a variety of textures that responds to the changing light. The screen openings of the facade reproduce both the scale and the texture of the local brick, which are enriched through a wide range of colors ranging from silver to gold. The blue of the Pfizer logo is also very visible and create a recurring theme; it occurs both on the external facade and in the core of the building. A bond is created between the industrial park, the highway, the company and the building space. Vivid and contemporary, the facades give expression to the unity of the whole. Inside, the redefinition of the site offers brand new, healthy and inspiring workspaces leading the way to a greater economic impact while attracting utmost qualified employees.

Courtesy of Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes

Change in culture. The occupancy ratio between common areas and closed offices went from 44/56 to 85/15. Eight hundred and sixty individual work stations have been streamlined and opened up through innovative design to increase productivity and the comfort of users. They focus on intercommunication between employees and an enhanced approach to cooperation. The interconnections are tangible: work, relaxation and service areas have been designed to innovate and optimize the sharing of ideas. All work stations are enclosed by lateral and transversal traffic corridors to ensure fluidity and ease of movement between groups.

Physical departmental barriers have been removed in order to promote the social values of the company. Access points offer the possibility of modifying group working areas, particularly in terms of workloads. Flexible and open work areas have been developed as well as private areas, glassed conference areas with a view over the gardens and the work rooms located on the periphery of the working areas. The result of this organization is a fluid ring of traffic. The full redefinition of work functions and qualities for employee work stations ensures that employees will discover new ways to live and work.

Courtesy of Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes

The construction materials used, such as clear and opaque glass, aluminum and wood, reflect ambient light to create texture. The distribution and arrangement of these primary materials also highlight the multiple functions of various spaces. The entrance way to the main building offers luminous integration to the new façades which act as curtain walls. Materials were chosen not only for quality and longevity, but also for their technical features and plasticity.

The design concept is based on the enhancement and the democratic access to natural light, in order to ensure that it illuminates each work station. The floor plan made possible the generous use of windows to ensure an abundance of natural light and views. All work areas are bright and luminous. The closed offices and conference rooms have windows and are located in the central nucleus of the building in order to benefit as much as possible from borrowed light. Thanks to an open design, most work areas have optimal access to natural light.

Courtesy of Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes

Publication material via v2com

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Pfizer Canada inc Siege Social / Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes" 14 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=216594>

0 comments

Share your thoughts