Soohwarim / Design Group Oz

© Kim Jae Kyeong

Architect: Design Group Oz  – Im Sang Jin, Shin Seung Soo, Choi Jae Won
Location: Hwangnak-ri, Haemi-myeon, Seosan-si, Chungcheongnam-do,
Site area: 976 sqm
Building area: 265.92 sqm
Gross floor area: 371.41sqm
Photographs: Kim Jae Kyeong, Lee Sang Muk

   

© Lee Sang Muk

Concept – Hide and Seek with Landscape
Seosan, an artistic and cultural center of the Baekje Dynasty in historic Korea, was a place where diverse cultures intermixed and unified, influencing Korean culture. Our project in this spacious lakeside site was a building composed of four rooms (used as a pension) and a single house with a collective space and maintenance facilities. The most important space in this building is the balcony, which acts as a window to introduce the surrounding scenery, such as the lake, mountains, and fields around the site, and segments the whole space into several separate rooms.

As the face of Maesamjon Buddha’s statue changes with time, the balcony of this pension could be one space or divided according to suit the demands of visitors through the opening and closing of the adjoined borders, while connecting and blocking the area’s access to the surrounding landscape. Also, the four-room area is designed mainly as a kind of skip floor type duplex space to express connection and disconnection more dramatically, and create a unique balcony with its own scenery.

© Lee Sang Muk

Consideration for the change of time influenced the night scape design. Circular windows and lighting reminiscent of constellations are builtinto several points of the building, so that both internal and natural light create a nice atmosphere by night. By contrast, the ‘hide and seek’ idea of the landscape is expressed spatially in the daytime, in that the building is hidden and revealed by wooden louver covering its external skin.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Soohwarim / Design Group Oz" 14 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=216414>

0 comments

Share your thoughts