Social Security Administration Building In Barcelona / BCQ Arquitectura

© Pedro Pegenaute

Architects: BCQ Arquitectura – David Baena,  Toni Casamor,  Maria Taltavull,  Manel Peribáñez  
Location: Carrer Arc del Teatre 63, , Spain
Collaborator: Catarina Crespo, Marta Cid, Mika Iitomi, Kim Hamers
Area: 6,291 sqm
Completion: 2011
Photographs: Pedro Pegenaute

   

© Pedro Pegenaute

Planning of the complex
The building negotiates its orientation with the urban fabric. The original planning proposal adapts to the reality of the existing urban setting. The ground floor and the basement floor are located within the boundaries of the site; upper floors, however, move and align with the street l’Om. This change frees the space in the south side of the square and creates a wider space.

Although the building divides the empty space of the urban fabric into two, the treatment of each space is the same, and the ground floor of the building is understood as an element of continuity of the surroundings. It is essential that there is transparency in the access area which is overlooking the square.

fifth floor plan

The building
The use of the building is administrative in the floors above ground, while the basement floors are destined for parking and service areas. This building is divided into three volumes, whose rotation is suggested by the geometry of the building plot. The volume of the ground floor adopts the geometry of the site. This floor establishes a continuing relationship with public space in which it is situated.

The volume of first to fourth floors regains the address of the street l’Om, and creates, with the projection originated by this shift, a large porch that frames and protects the building entrance. The third volume of the fifth and sixth floors is guided by a turn in between the two previous volumes. The fact that this third volume is smaller than the lower one, generates a terrace accessible to the users of the building from the fifth floor.

first floor plan

The need for natural light which is determined by the administrative use of the building is resolved with the large windows in facade which are protected from the incidence of direct solar radiation through a continuous envelope of aluminum slats. These slats give identity to the building facades: they are arranged horizontally along the main facades of the building (longitudinal facades) and in vertical on the beams. The use of a framed structure with pillars in facade allows for open floor plans that are organized from two vertical cores, leaving the rest of the surface free. The partitioning is done through lightweight partition wall. In this way, the building allows a versatility of occupation in time.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Social Security Administration Building In Barcelona / BCQ Arquitectura" 14 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=216172>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    Great issues altogether, you simply won a new reader. What might you recommend in regards to your post that you simply made a few days ago? Any positive?

Share your thoughts