Conde House / SAMF Arquitectos

© Daniel Malhão

Architects: Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos
Location: Pinhal Conde da Cunha, Seixal,
Completion: 2011
Construction Area: 312 sqm
Plot Area: 750 sqm
Collaboration: Arq. Ana Xavier
Photographs: Daniel Malhão

© Daniel Malhão

This house, for a musician, is located in a low-density housing area, near a large pinewood, south of Lisbon. The site had an unusual topographical situation, where the construction of the front street had cut the landscape to form a small “cliff” 3/4m high. The house was thought as a substitution of this cliff, maintaining the original situation overlooking the street, over a high sustaining wall. A patio was excavated as the entrance.

© Daniel Malhão

The volume of the house follows the slope of the street and its interior adapts to the topography with different floor levels and varying ceiling heights. The house is partially buried on the ground-floor and opens itself to the garden, on a north-facing slope. The street facade is stepped with three planes, decomposing the single volume, creating rhythm and openings to the south.

© Daniel Malhão

The ground floor is divided into two levels. On the first, we find the main entrance, the garage, storage and a gymnasium, and lower, the main social areas, with a double height space in the living room. The top floor has also got a split level: firstly you access a study room, which is linked to a roof-top veranda, unsuspected by the passer-by, and finally you climb to the more secluded area of the bedrooms.

© Daniel Malhão

An effort was made to provide direct connection from all the main interior spaces to the garden. This was achieved by building platforms at different levels. One of these platforms includes a small swimming pool and a wooden deck.
Building with bricks was a dominant theme of this project. Building with bricks involves playing a game; a game with an elementary piece, whose dimensions are naturally adapted to the limits of the hand. A game with simple and self-evident rules, that allows for endless variations.

© Daniel Malhão

By introducing this game of addition as the “operating system” of the project, it is a modular rather than a dimensional precision that is sought for. The modular precision that Mies spoke of when remembering his father fixing the dimension of a house by laying whole bricks, side by side, on the foundations. Because, as any child who plays with Legos knows, you don’t break the pieces, you add one piece to the next.

diagram

Besides using bricks extensively on the outside as an enveloping element, we also brought this modular logic inside the house. All of the ground floor was paved with bricks laid side by side, as were the steps, and vertical cladding of walls in the kitchen and the roof-top veranda.

ground floor plan

Building with brick can result in an architecture whose character can be opposed to the obsessive rigour its design process involves. By trying to reveal the natural qualities of the chosen materials: clay, pinewood, slate and stucco, together with an open organization of the spaces, we tried to create an atmosphere of relaxed comfort that was sought for by both ourselves and the client.

Cite: "Conde House / SAMF Arquitectos" 01 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=212160>

0 comments

Share your thoughts