Spiral Gallery / Atelier Deshaus

© Zhang Siye

Architect: Atelier Deshaus (Liu Yichun / Chen Yifeng)
Location: , , Shanghai, China
Project Team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Fan Beilei
Project Year: 2011
Project Area: 250 sqm
Photographs: Shu He , Yao Li,  Zhang Siye, Liu Yichun

© Shu He

This gallery is adjacent to the central greenland of Jiading new town. The green land has pleasant scenery, and has existed from the beginning of the design. For this reason, the “spiral” type we choose is not only a way to organize the exhibition space; it is also a way to see the view.

bird eye view rendering
© Shu He

Pure round is inserted by a spiral, brings into a primal space with a spiral interior flowing from the public to the private; most importantly, it gives a way to enter the building from the landscape: you can enter the annular interior space directly, or walk along the spiral external stairway to first get onto the higher place of the rooftop, and then go downstairs to the central courtyard to enter the building. The plot, angle and height of the view are continuously transformed, the spatial height is changed, and the introverted and open spaces are being mutually altered by the walking direction as well. A cruise joy is provided, which also can be seen as an abstract way of the Chinese garden. Here, the way to view is also the way to enter the building.

© Shu He
© Shu He

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Spiral Gallery / Atelier Deshaus" 25 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=210988>
  • R.Aller

    nice and unique!

  • Pingback: Spiral Gallery by Atelier Deshaus | Be A Strainer

  • http://bl-dg.com Jazzy

    Quite a fantastic concrete pour, particularly given China’s standards! Structurally though, are the I-beams cantilevering out of the inner concrete wall? That’s what seems to me from the wall section.