Dar HI / MATALI CRASSET

Courtesy of MATALI CRASSET

Architects: MATALI CRASSET
Location: ,
Photographer: Courtesy of MATALI CRASSET

Courtesy of MATALI CRASSET

“Dar HI is not a hotel nor a classical SPA but more a place where you can experience withdrawal and benefit from a spiritual thalassotherapy a few hours away from Paris and in the middle of the desert”. -Patrick Elouarghi

After the experience of the HI hotel in Nice, now Dar HI in Nefta which is the fruit of the collaboration between matali crasset, Patrick Elouarghi and Philippe Chapelet with a new concept of eco-retreat. Matali literally rose a citadel, from the sand, dedicated to well being. Protected by surroundings walls you find a composition of elevated houses that constitute the Dar HI as a small village. The overall architectural goal was to give a strong proposition while in harmony with the natural site and the local life. Dar HI’s main colours are ochre and sand with a comprehensive choice of body and spirit care within areas that are private or communal, a pool, a restaurant and a Spa.

Courtesy of MATALI CRASSET

To access the Dar HI you walk towards it and this is the beginning of your stay. The car has been left further from the house. A discreet door leads you to imagine that you walk in a private house. The entrance, a corridor, a ramp is the last stop where you leave your “codes” at the exterior. You take off your shoes and wear babouches (Tunisian slippers). You are at home. As you can find in the traditional foundouks, Dar HI is a house in which the stays are prolonged, at the opposite of short stay tourism. The organisation of the areas favours the different possibilities to either share moment with other people or to be in a calm retired place to rest. The guests can do as they please according to their wish.

Courtesy of MATALI CRASSET

3 sites typologies
“I have conceived an architecture that is towards the indoor when outside and towards the outdoor when you’re inside, exploding the codes” explains Matali. Matali Crasset designed 3 different areas : the pill houses, the troglodytes and the dunes. Each possibility has interaction with the site and hotel life (interior terrace, pool, hammam…) and its guests.

Courtesy of MATALI CRASSET

The pill houses
These houses have exceptional views that are all different. Some have a panorama overlooking the horizon of the salted lake, others have a view of the palm grove and its very diverse landscape. High above the ground the room is structured around a bow window, as if the view was itegrated in the room. A small table to nibble or work, a large bed that hides part of the shower and toilets compose the room. Down below it is like a small village square. Everyone has a space that is protected from the sun. The square, the bar, the water point and small fountains are all places to be easily together.

Courtesy of MATALI CRASSET

The troglodytes: for a mineral experience
Three areas called troglodytes with small bricks from Nefta are completely independent with their own private terraces but also linked together by a circular area from one to the other. Collective life is articulated around a small square with a small water cascade and a bread oven. These rooms can be rented entirely for a stay with friends or family. The freshness reminds of the typical troglodytes houses of Matmata.

Courtesy of MATALI CRASSET

The dunes: to have the feeling of having an indoor landscape
The three areas called dunes are at sand level. They are like open spaces that the wind would have sculpted. The inspiration was the bivouac that allows you to modulate your comfort as you wish. The experience of living within the dunes creating your own nest to feel closer to the desert. They are all different, one has a loggia with a natural light and an indoor garden, the other very spacious has an external terrace and a large window with a view of Nefta, the third one also very spacious and fresh. It offers a view on the date grove with an independent room and an alcove wooden terrace.

Courtesy of MATALI CRASSET

In harmony with local life Dar HI is exposed south west and overlooks the Nefta basin. Dar HI has the best panorama in town. First you see the historical town, a bit further you see the date grove and in the horizon the Chott-El-Djerid (old salted lake) with beautiful sunsets. Dar HI is naturally integrated in Nefta’s landscape, rhythm and nature.

Courtesy of MATALI CRASSET

Patrick, Philippe and Matali wanted at first to conceive a house within the village to be in the heart of the town with its energy and spirit. They never considered to be isolated from local life on he contrary they wished their project to in the action and development of the town. That is when the project drifted towards a sustainable development project.

Courtesy of MATALI CRASSET

From the first drawings of Dar HI, matali researched a way to combine contemporary materials to local artefacts. The designer worked with local craftsman taking into account their techniques and constraints. She observed their construction technique using beams and bricks that she used in the pill houses. For the walls she chose small clay bricks that are made in Nefta.

Courtesy of MATALI CRASSET

The palm tree is also transformed and reinterpreted in elements of the architecture and design within Dar HI. The gutter and recesses are reminders of the local architecture reference. The straw mattresses and the lanterns were highlighted by matali with some objects from everyday life like the carpet that floats in the wind, now the symbol of Dar HI.

Courtesy of MATALI CRASSET

An eco lodge in the south Tunisian desert
Ecology and sustainable development are the foundations of Dar HI’s project. The date grove is a local gem, in a fragile environment that has to be preserved and renovated. The renovation has started with a great development financed by the Albert de Monaco Foundation. Dar HI is committed in the same preservation and development of the oasis. A research laboratory will be in Dar HI to find news ways and techniques to use the palm tree and the dates.

Courtesy of MATALI CRASSET

Within the oasis there is a shadowed shelter, a log cabin with minimal comfort, a vegetable garden in which a will be selected carefully what type of species will be grown. The oasis and the vegetable garden will be used by Dar HI.

Being in the desert, the question of water supply is therefore decisive. The water arriving In Nefta comes from a warm source and supplies Dar HI for the hammam and the pool. This water is also present in small ditches around the pill houses and allows the irrigation of the oasis.

Courtesy of MATALI CRASSET

Publication material via v2com

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Dar HI / MATALI CRASSET" 23 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=210637>

1 comment

Share your thoughts