Nursery School In Barcelona / Maria Isabel Bennasar Felix

© Filippo Poli

Architect: María Isabel Bennasar Félix
Location: , Spain
Client: Consorcid’Educació de Barcelona, PlaçaUrquinaona 6, 08010 Barcelona, tel. 935511000
Area: 1,080 sqm
Budget: 2,791,094 euros
Collaborators: Nursery School In Barcelona / CorinaDindareanu.
Completion: 2011
Construction company: Construccions DECO S.A.
Photographs: Filippo Poli

© Filippo Poli

M. Isabel Bennasar Félix, architect

The site is located in the block defined by the streets Àlaba, Doctor Trueta, Pamplona and Ramon Turro, in the city of Barcelona. An equipment area is created on the western side of the block, following the existent location of the high school and completing it with the new center, reserving space for future green area to the east.

elevations

This is a nursery of 9 groups in a building developed on the ground floor. The building is situated on the northern corner of the site, aligned with the street facade Ramon Turro and the north chamfer, continuing the line of closure of the institute, with an open facade to the yard, to east and south, where the classrooms are located. The volume is defined to the north by the kitchen, teachers’ dining room, administration, archive, and adapted toilet and the stroller storage, giving a facade to the chamfer and defining on one side the access and on the other side an inner courtyard to ventilate the kitchen and other services.

plan

The nine classes are organized into two groups: a group of four classrooms for children 2 / 3 years old that defines the eastern façade and the five remaining classrooms for infants and for children 1 / 2 years old, defining the southern facade. The access to the courtyard is situated between these two volumes of classrooms.
All classrooms have facade and direct access to the courtyard. The classrooms have two height levels, a higher one in contact with the facade and a lower one, where inner access is situated, as well as the water areas and bedrooms.

sections

The multipurpose hall is situated as a central element, the highest volume that organizes the whole distribution scheme, with direct access to the classrooms of the 2 / 3 years old. The hall is connected to all areas of the center, and receives daylight through high windows, situated above the other volumes. The classrooms for infants and the 1 / 2 years old is given access through a space defined by a volume of services that opens to the inner courtyard facade, where the workshop, storage, laundry, changing rooms are located, as well as the teachers’ room, also opened to the central space.
Developing the volume of the school at different heights allows the natural lighting of all areas through high windows: this improves the natural lighting inside the classrooms and makes it possible also for inner areas such as the circulation spaces and the multipurpose central hall.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Nursery School In Barcelona / Maria Isabel Bennasar Felix" 22 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=210424>

1 comment

Share your thoughts