We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Duikklok / Bedaux de Brouwer Architecten

  • Architects: Bedaux de Brouwer Architecten
  • Location: Gelrebaan, Oud-Noord Tilburg, The Netherlands
  • Architect: Bedaux de Brouwer Architecten
  • Project Architect: Jacq. de Brouwer
  • Project Team: Ingeborg Dankers, Marco Oggel, Kees Paulussen
  • Structural Advisor: Adviesbureau S. v. Boxtel - Tilburg
  • Client: Interfour B.V., Berkel-Enschot
  • Contractor: Aannemersbedrijf Riebouw B.V.
  • Gross Volume: 1853 m3
  • Area: 576.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Tim van de Velde

© Tim van de Velde © Tim van de Velde © Tim van de Velde © Tim van de Velde

From the architect. In the first half of 2011 an urban pavilion by Bedaux de Brouwer Architecten has arisen in the Primus van Gils Park in Tilburg.
Until now, this area in the city center had been characterized by an exceedingly patched up urban condition. This pavilion by Jacq. de Brouwer intends to reconcile its parts.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Standing firmly in the middle of the park and being clearly visible from all angles the pavilion’s key ambition is to become a spatial conductor. Dynamic connections to the surrounding greenery and the cityscape are forged. Two apartments stacked on top of a shared entrance level make up a circular-shaped five level structure. Rooms of both apartments that require privacy are grouped together on the third and fourth level. The rooms are made introvert and are kept within the core. The second and fifth level contain outward looking spaces.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

Large sweeping window bays provide maximum panoramic views and have the advantage of allowing the use of large sliding window panes that open up the façade. The window bays spiral upwards as if to actively search for optimum orientation. Privacy and engagement are caught in a whimsical display of twisting and turning. Like a combination lock the bays latch into their final position.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde

By rendering the whole building in a dark glazed brick the impression of an amassing edifice is amplified. The suggestive weight grants the sweeping gestures tectonic forcefulness. A distinctive brick-laying technique of recessed bed joints and omitted head joints makes the masonry at times appear almost like textile. In its staged setting, this pavilion will be continuously at play to attune the space of the city.

© Tim van de Velde
© Tim van de Velde
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Duikklok / Bedaux de Brouwer Architecten" 24 Feb 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/210255/duikklok-bedaux-de-brouwer-architecten/>