Building Of Universitat Pompeu Fabra / Nomen Architectes

© Manuel Giron Perez

Architects: Nomen Architectes
Location: Tanger122-140, 08018, ,
Project Team: Frederic Crespo Nomen, Silvia Crespo Nomen, Miguel Del Rio Francos, Juan Carlos Colicchio Angeles, Anne Cecile Landru, Leticia Nieto Rodriguez, Meritxell Tortosa Alemany, Xavier Butinya Sitja
Built Area: 8,500 sqm
Client: Universitat Pompeu Fabra
Project Date:2009
Photographs: Manuel Giron Perez

The Building is located in the 22@ District of Barcelona, anold industrial part of the city that has recently been renewed with self-sufficient technological buildings. Its industrial character gave way to different names being given according to the what the factories produced.

© Manuel Giron Perez

This building is to be found in a part of the old ‘Can Framis’ factory block, where there used to be two industrial buildings with little architectural interest but an important sense of belonging to this complex.

© Manuel Giron Perez

It’s form was created from superimposingthe oldbuilding’s out-line over the Cerda’s urban street plan, resulting in an articulated complex that envelopes a space and returns it to its origins.

© Manuel Giron Perez

This resulted on one hand, a four story building aligned to Calle (street) Tanger and on the other a lower building that comes in at an angle in respect to the alignment of the street, it is this misalignment that forms in the entrance to the complex, surrounding an inner square, made up by buildings and the intersection of the two bordering streets. The foyer is an open three-story high space that allows the visitant to perceive the crossing of these two bodies that intersect at this point, giving a full understanding of the space thanks to the light and the contrast of different materials used.

© Manuel Giron Perez

Importance was given to reflecting the presence of the old industrial buildings, this was achieved by respecting the original out lines and the compact well defined forms.

© Manuel Giron Perez

The façades that faces the street are mostly solid with few perforations, made from one stone volume, which reflexes a heavy appearance, texture and an almost arrogant presence. By contrast the inner façades are more transparent allowing the centre garden participate in the interior.

lower plan

The structure resolved the interior, due to lack of support pillars we were able to form a multipurpose spaces, which could be adapt to future changes in distribution this gave the name ‘movement lab’.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Building Of Universitat Pompeu Fabra / Nomen Architectes" 20 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=209024>

0 comments

Share your thoughts