Climate Protection Supermarket / LOVE Architecture

© Jasmin Schuller

Architects: Love Architecture
Location: , Austria
Area: NSF 1,100 sqm, GFA 1,500 sqm
Completion: December 2011
Photographs: Jasmin Schuller

© Jasmin Schuller

The first energy self-sufficient store that produces more energy than it uses.

Organic products and a healthy lifestyle are mega trends in our society and therefore in the food industry as well.

© Jasmin Schuller

When building supermarkets, environmental friendliness and sustainability are becoming increasingly important. Economically and ecologically sustainable construction and operation minimize the ecological footprint and reduce the life-cycle cost of buildings.

© Jasmin Schuller

This market is a 3rd generation climate protection store with a gold certification from the ÖGNI (Austrian Green Building Council). In fact, the site produces more energy than the store uses, making it Austria’s first energy self-sufficient supermarket.

Architecturally speaking, the structure consists of a simple folded shell that arches over the triangular-shaped property.

The store opens onto the parking lot in all three dimensions, to the front, sideways and upwards, which creates very broad and inviting entry from this direction.

On the south side, where the store tapers, a glass façade offers a “front side” to the Floßlendplatz. This reinforces the virtual effect of being drawn in and through the store and makes it appear as an open, bright and friendly market place.

© Jasmin Schuller

The building envelope itself features slight folds and wrinkles. This creates a different effect from each perspective, and the building thereby achieves a significant dynamic and tension: “like an athlete before jumping.”

For the façade, the goal was to create a strong haptic quality with materials that convey the themes of climate protection and naturalness, but also modernity and innovation.

The façade consists of galvanized sheet steel and wood. Due to their contrast, the two materials convey the different themes, while also creating additional excitement.

ground floor plan

The roof was designed as a fifth façade, with circular, hill-shaped green spaces.

Climate protection store – technical implementation: In order to achieve the goal of a climate protection store, a wide variety of measures were necessary, which can be summarized in five large areas:

The highly-insulating building envelope minimizes both energy loss and energy input.

site plan

The building technology includes room ventilation, heat recovery and a sectional foundation slab for cooling and heating; lighting with LED technology and daylight control systems.

The use of sustainable, separable and reusable building materials, preferably solvent-free and non-toxic.

The micro climate at the site. This means the creation of as many green spaces as possible, including on the roof, which were designed to achieve a hydrologic balance by leaching all of the surface water on the property. In addition, the delivery area is enclosed to minimize noise emissions.

section

The energy generation. In addition, a photovoltaic power plant is located in the parking lot, and a hydropower turbine will be installed in the adjacent Mühlgang stream for energy generation. These features create more energy than the store uses, and the excess energy can be fed back into the grid.

The overall result is an energy self-sufficient climate protection store that offers an inviting atmosphere for shoppers and a high-quality workplace for employees.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Climate Protection Supermarket / LOVE Architecture" 15 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=207836>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    I get that the design itself is energy self-sufficient but I can’t help noticing that the building itself is auto-oriented and isn’t all that friendly to pedestrians… This seems more like a vanity project than a true effort to have a positive impact on the environment, in terms of both urban environment and global environment. It’s a cool building but it definitely misses the mark.

    • Thumb up Thumb down +2

      Hello Chan,

      it is both. We added also a new pedestrian/bike bridges over the river to connect both sides and make the supermarket more reachable by food and bike. there is also a elektro-bike charging station, which is powered by the solar panels (on the parking lot, not o the roof – there is too much shadow because of the trees) an the turbin in the river. charging is for free. of course reaching by car is also necessary in our times….

Share your thoughts