Alto Forninhos / RVDM

Courtesy of

Architects: RVDM
Location: São Bernardo, Aveiro,
Client: Varela Ferreira Construções Lda
Project Architect: Ricardo Vieira de Melo
Design Team: Ricardo Senos, Jorge Brito, Damião Santos and Nuno Marques
Engineering: JR, Engenheiros e Consultores Lda e Protega Lda
Construction Area: 379 sqm x 6 + 1 X 437 sqm
Construction Year: 2007
Photographs: Courtesy of RVDM

Courtesy of RVDM

Periphery – Seven plots; three types; two promoters, one project.

The opportunity of doing these job altogether as permitted to obtain a urban image for the site.

Courtesy of RVDM

In order to obtain more offer to the client, the project evolved to a double type solution. Each plot has alternated types of houses. The main objective was to ensure privacy to everyone without loosing the ability of having the most of light and views.

floor plans

Terraces, patios and verandas are the lexicon that made the form of the houses. The voids originated by these, built the volume and the image.

The concept for the image is the same for the construction: deconstruction of the original volume – the junction and the disappearing of solid brown bricks.

Cite: "Alto Forninhos / RVDM" 15 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=207668>