House 13 / Atria Arquitetos

© Edgar Cézar

Architects: Atria Arquitetos
Location: Brasília, DF,
Total Area: 650 sqm
Client: Private
Project Team: Gustavo Costa + Gabriela Müller, Ana Carolina Caetano, Alice Leite Flores, Daniel Nardelli, Larissa Olivier Sudbrack
Project Year: 2009
Photographs: Edgar Cézar

© Edgar Cézar

The “Casa 13” is a family residence that points out the contrast among the simplicity of the shapes and the richness of the spaces and materials. The architectural design approach searches for privacy to the intimate areas of the house, as well as full integration of internal social areas, leisure spaces in the outside and the garden itself. The building has a steel concrete structure, two stories, and is located in a residential neighborhood in Brasília. The ground floor has differences in level that accommodate the house to the terrain’s natural slope.

© Edgar Cézar

From the street view, there are two perpendicularly overlaid volumes. What seems to be a blind gable covered by wood is actually a panel that disguises the window’s shutters. The metallic front gate is in a backward plan giving the impression that the upper volume floats in the air. The side façade is composed by a big blind gable that directs the pedestrian regard to the backyard, and the closure of the living room in glazed panels. From the back, the wooden floor continues up to the wall playing the role of bringing to the floor the volume that floats over the glazing.

elevation

The internal spaces are divided among intimate spaces, social spaces and service spaces. They are organized in a simple and functional way, and also in a peripheral distribution in order to liberate the core of the house to the double-height entrance hall. Intimate spaces are on the first floor (bedrooms and bathrooms); social and service spaces are on the ground floor (living room, dining room, office, kitchen, laundry, garage) . The main access is through the side of the house, by an enormous wooden pivoting door that leads to the core of the house, a double height space naturally lightened by a pergola with glazed roof. This space stands out for its monumentality and for the contrast of rough materials (cement floor)and noble materials (travertine marble panel).

Cite: "House 13 / Atria Arquitetos" 02 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=203997>
  • michel

    artigas

  • http://comover-arq.blogspot.com/ Fernando Gobbo

    Michel, Vilanova Artigas was certainly a main influence in this project. Maybe not deliberately.
    The two structural side walls and the crystal roof gives in.