Potts Point Apartment / Anthony Gill Architects

© Peter Bennetts

Architects: Anthony Gill Architects
Location: Sydney,
Project Team: Anthony Gill and Sarah Mcspadden
Project Year: 2010
Project Area: 38 sqm
Photographs: Peter Bennetts

The Potts Point Apartment involved the re-design of an existing 38 sqm (410sqft), one bedroom apartment in a Harry Seidler building in Sydney. The brief was to adapt the layout as inexpensively as possible to suit our growing family. We wanted to provide a separate sleeping area for our young daughter, increase the living space and solve all our storage issues.

© Peter Bennetts

We pulled out all the existing (not original) joinery but left the bathroom core untouched. Into the space we inserted a 7m long joinery item which contains all our things for living – books, toys, food and wine, plates, pots and pans, clothes, even beds. At one end the shelves dissolve into the kitchen and pantry with sections of the main shelving unit being open enabling everyday objects to filter the view through. At the other end the wardrobe block separates our daughters bed from the main living space with our bed sliding in and out from underneath. We wanted a space that enabled all our things to surround us but not in a contrived way, it is not meant to be about display.

Original Plan
New Plan

The idea is about a rich and layered backdrop for living, something that we all interact with everyday. The materials used are inexpensive. The shelves and kitchen are constructed from form-ply (low grade pre-finished plywood used for concrete formwork) and the wardrobe/bed block is hoop pine plywood with a beeswax finish.

© Peter Bennetts

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Potts Point Apartment / Anthony Gill Architects" 30 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 18 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=203211>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down -8

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  2. Thumb up Thumb down 0

    very sensible and intelligent design. love the both functional and spatial solution and the materials. maybe I wouldn’t mind the space opening a bit more toward the kitchen,a bar maybe, even if it would corrupt monolithy of the shelf.
    @mat I think its a very intelligent and careful treatment of space, therefore it deserves to be here, right?

  3. Thumb up Thumb down 0

    How much was the overall budget for the transformation, can you tell?
    With architects, materials and other resources.

Share your thoughts