Linnaeusborg, Centre for Life Sciences / Rudy Uytenhaak Architectenbureau

© Marcel van der Burg

Architect: Rudy Uytenhaak Architectenbureau bv
Location: Nijenborg 7, Groningen,
Client: Property and Investment Projects, University of Groningen
Contractor: Sternike Partnership (Strukton, Voortman, GTI)
Project Area: 36,000 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Marcel van der Burg

© Marcel van der Burg

‘Linnaeusborg’ is the new building for the Centre for Life Sciences of the Faculty of Mathematics and Natural Sciences of the University of Groningen. The design forms a component of the WEST8 urban development plan, in which Zernike College will be transformed from a technocratic outpost of the university into an Arcadian campus in a leafy setting. The building is situated on the eastern periphery of the Zernike complex, directly adjacent to the moat and the nature area beyond. Housing for animals is situated on the north side, with greenhouses and test beds to the south.

section

In relation to the extensive project as a whole, Linnaeusborg is a functionally determined building that, while it is large in scale, does not form an impenetrable mass. It opens up onto the campus, and is transparent and logical in its structure. The volume can be interpreted as a body that rises from the ground and partly vanishes in the perspective and the sloping ground level. The sightlines accentuate the open space rather than the mass of the building. A ‘gate’ effect means that one looks through the building rather than at it. The three research fields of the Centre for Life Sciences are housed in two wings and a bridge that together form the upper part of the building. From the ground floor arises a zoology wing connected with the animal housing. The south wing, linked with the glasshouses, is dedicated to botany. Between them, on the building’s upper floors, the wings are ‘bridged’ by the microbiology and biotechnology departments.

section

Interaction, dynamism, flexibility. The basic principles for the internal organisation of the building are interaction, dynamism and flexibility. The upper part of the building is zoned, with laboratories and offices located in two facing areas. The efficiency and flexibility of this model are enhanced by the addition of a third zone incorporating a range of ancillary areas. Because ‘corridors’ are important in places where people work together, it is beneficial to construct the building in such a way that users can traverse it through a variety of circuits. With the addition of open areas and lateral connections in the centre of the relatively deep wings, vertical circuits between the storeys are also created.

© Marcel van der Burg

Light from above through the open areas and views of the sky, ground or water connect the interiors of the corridors with the outside world. The mix of laboratories, ancillary areas and offices in combination with the spatial and functional qualities of the circuits results in a practical, light and dynamic whole that is highly efficient in both architectural and technical terms. In this way Linnaeusborg expresses the relationship between form and context, the building and the campus, the landscape and the water, hospitality and collaboration.

© Marcel van der Burg

A sustainable building – ample space with relatively small exterior walls Linnaeusborg scores high on sustainability criteria. The building is compact, with a very favourable exterior wall to floor ratio, and it is sustainable in terms of materials used and energy consumption. Flexible use through consistently applied floor plan zoning and installations also make the building future-proof in terms of its usage.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Linnaeusborg, Centre for Life Sciences / Rudy Uytenhaak Architectenbureau" 27 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=202901>
  • Dmytro Tereshchenko

    Amazing shape and volumes, but the facade cover is too green..