UTS Great Hall and Balcony Room / DRAW

© Brett Boardman

Architects: Draw [de Manincor Russell Architecture Workshop]
Location: Broadway, Ultimo, ,
Client: University of Technology, Sydney [UTS]
Project Team: Adam Russell, John de Manincor, Fransisco Layson, Raffaello Rosselli, Nick Sargent, Chris Steinbach, Leisa Tough, Lorraine Yip, Zana Wright
Collaborators: Kann Finch Group (Collaborating Architects)
Project Year: 2011
Photographs: Brett Boardman

The rebirth of the Great Hall at the University of Technology Sydney [UTS], designed by Sydney architects DRAW [de Manincor Russell Architecture Workshop], is now complete. Located within the podium of a much-maligned Brutalist tower in Sydney, the project capitalises on technological advances in materials and fabrication. The design has dramatically transformed the most important ceremonial space on campus from a lifeless volume into a warm heart that celebrates the University’s commitment to design innovation.

© Brett Boardman

The signature element of the new work is “The Mantle” a fluid skin of perforated aluminum comprised of more than 1000 unique facets. The Mantle lines the ceiling and walls integrating lighting, audio-visual, fire and mechanical services into a dynamic whole, that breathes new life into the space.

Floor Plan

Principal of DRAW, John de Manincor, says “The character of the Brutalist building in which we’ve worked is very much defined by the leading technologies of that era… repetitive, mass-produced pre-cast concrete set-out using Cartesian geometry. In a similar spirit we’ve used recent developments in file-to-factory technologies that have allowed us to explore ‘mass-customization’ to create a fluid, dynamic character as a counterpoint to the existing structure.”

© Brett Boardman

New roof lanterns allow natural light to filter into the Hall, connecting it with the outside. At one end of the space sits a large (17m x 5m) LED media wall – a 21st century interpretation of stained glass windows that animates the interior with light and color.

Diagram

Beyond the initial brief DRAW proposed “The Balcony Room”, a soaring reception space annexed to the Hall that capitalises on a commanding view across the future Alumni Green. The Balcony Room exploits a previously unused terrace, enclosing it to provide a link between the main building foyer and the rich warm interior of the Hall. “The Hall, where many students celebrate their graduation, is such an important place in University life …” says Adam Russell, Principal of DRAW “… with the Balcony Room we’ve strengthened the identity of the Hall providing a new address across the broader campus.”

Floor Plan

The Great Hall and Balcony Room are part of the Universities’ multi-million dollar Master Plan that also includes buildings designed by Ghery and Partners, Lacoste & Stevenson, PTW, Denton Corker Marshall and Durbach Block Jaggers. The first graduations in the Great Hall will occur in May 2012.

© Brett Boardman

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "UTS Great Hall and Balcony Room / DRAW" 31 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=201960>

1 comment

Share your thoughts