Hans Klotz / monovolume architecture + design

© Urlich Egger

Architecture: monovolume architecture + design (Arch. Patrik Pedó_Arch. Juri Pobitzer)
Location: Linkes Etschufer 12, 39100 Bozen (BZ),
Architectural staff: Arch. Simon Constantini / Arch. Heidi Morandell
Client: limited company
Structural Engineers: PlanPunkt GmbH
Realisation: 2010/11
Volume: 1,200 m³
Project Area: 280 sqm
Photographs: Urlich Egger

© Urlich Egger

Hans Klotz Ltd. is a long-established and successful wholesale company for fruit and vegetables with headquarter in Bozen-Sigmundskron. The new offices should be integrated into an existing building on the company area. To confer an independent character, the necessary spaces were added as an autonomous, two storey volume above the existing ground floor as a kind of architectural parasite. The new building takes up the roof lines of the old, then distorting them to open the volume on the north and west side, towards huge apple plantations. Hence the new construction allows an optimal orientation of the office spaces to the north, combined with a great outlook.

© Urlich Egger

The first floor contains two open space offices, the entrance and reception, as well as small secondary rooms. An ample stair along the glass façade connects the internal and the external spaces as well as the storys with each other. The second floor is conceived as a gallery with a cafeteria opening towards a roof terrace. There are also a conference room and two private offices.

elevation 02

The new administrative building will be wrapped by a gleaming skin, which at the same time quotes the old roof and underlines the new building’s independence.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hans Klotz / monovolume architecture + design" 18 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=200884>

2 comments

Share your thoughts