Momofuku Ando Center / Kengo Kuma & Associates

© Daici Ano

Architects: Kengo Kuma & Associates
Location: 1100 Okubo Komoro, , Japan
Completion: 2010
Total floor area: 1,999 sqm
Structural engineers: Kanebako Structural Engineers
Mechanical engineers: P.T.Morimura & Associates, LTD
General contractor: Taisei Corporation
Photographs: Daici Ano

© Daici Ano

We wanted to place an architecture that is like a long stick. To be precise, a single, long, and ‘free’ roof in the forest under which various activities – exercise, studying, eating, sleeping – are conducted. Box confines people to the closed space, but roof can give more freedom, while its canopies protecting people from harsh environment.

details 01

Two ideas were adopted to achieve this freedom for the roof, under which is actually a training center for leaders promoting young people’s outdoor activities. One is a device to near the metallic roof to canopies. We created a fin of 300mm raise, developed from that of 150mm we used for Baiso-in temple several years ago. In addition, by tinting the metal plate with 3 different colors, we tired to come close to the varied tones of the forest. The other idea was to unify the interior entirely with a single slope, providing a sequence in the building that could correspond with the landscape of the forest. The building actually came into being in two levels, as it needed to be divided into bed rooms, lecture halls and other functions, but each small unit is bundled with the slope. The slope follows the slant of the actual site, which enables you to feel walking on the earth in an artificial environment.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Momofuku Ando Center / Kengo Kuma & Associates" 13 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=199611>
  • Mickaela Pereira

    Wow. What a beautiful space. Would love to experience it!

  • Shawn Syazwan

    This is amazing!