Lucien Pellat-Finet Shinsaibashi / Kengo Kuma & Associates

© Daici Ano

Architects: Kengo Kuma & Associates
Location: Osaka,
Client: Coronet Corporation
Total floor area: 133 sqm
Each floor area: B1F/21sqm, 1F/39 sqm, 2F/39 sqm, 3F/34 sqm
Completion: 2009
Photographs: Daici Ano

elevation

In the meeting at Shinsaibashi, looking down the street of luxurious brand shops, Lucien asked for a soft and warm space, rather than icy, solid one. In response to his idea, we proposed a plan to realize the softness of Lucien Pellar-Finet cashmere in the architecture. In seeking balance between the cost and the creation of various organic patterns, a ‘vegetable wall’ was born, which is made of structural plywood with two kinds of width and three types of aluminum connectors. From just beside, it looks that pentagons and parallelogram are repeated and extended further in the interior like a cave, creating a honeycomb-like internal space with lots of different cells. By changing the cutting of sections, each cell in the wall has become practical fittings, like a shelf or box to place the products. Rather than setting in an individual wall or furniture separately in the shop, we wanted to create a single, sequenced and functional wall that covers the entire space. This vegetable wall grows like a liana, from the café in the basement towards the boutique on 1st and 2nd floor and the library on the top floor, and among the ‘vines’ come out cashmeres like fruits born from the plant. It was a collaboration between fashion and plant-likened architecture.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Lucien Pellat-Finet Shinsaibashi / Kengo Kuma & Associates" 15 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=199601>
  • sui

    mmm… deliciously good

  • Andr�s M�sz�ros

    Although I wouldn’t say that it’s an original idea, they made a pretty good use of this voronoi aesthetics.