We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House In Kaimakli / Yiorgos Hadjichristou Architects

© Christos Papantoniou © Christos Papantoniou © Yiorgos Kordakis © Christos Papantoniou

From the architect. The refurbishment and the extension of the traditional house in Kaimakli is based on the main strategies of the bioclimatic approach, and especially on conditions that were developed through tradition : all the spaces enjoy south orientation with various ways of shading (including movable vegetation panel) and assure generous cross air ventilation. The vegetation and the reinforcement of the breezes through it, endorse the creation of a microclimate and microcosmos of the house.

© Yiorgos Hadjichristou
© Yiorgos Hadjichristou

The above conditions, combined with the aim for preservation of the traditional atmosphere of the house, generated the idea of the fluidity of the new spaces: all the new annexes are organized around two courtyards and consist of movable partitions. During the biggest period of the year, all the new spaces open and become parts of a unified courtyard, including the central part of the house, the ’sun room’.

first floor plan 01
first floor plan 01
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"House In Kaimakli / Yiorgos Hadjichristou Architects" 16 Jan 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/199506/house-in-kaimakli-yiorgos-hadjichristou-architects/>