Residence In Aglantzia / Yiorgos Hadjichristou Architects, Petros Constantinou

© Christos Papantoniou

Architects: Yiorgos Hadjichristou Architects, Petros Constantinou 
Location: Aglantzia, Nicosia,
Owner: Ifigeneia Kaizer
Civil Engineers: Hyperstatic Engineering Design, Antros Ahilleos
Mechanical Engineers: Andreas Florides and Kyriakos Athienitis
Electrical Engineers: Demetris Tsaggarides and loukianos Raftis
Builder: House masters lts, Christos Apostolou
Photographs: Christos Papantoniou 

  

© Christos Papantoniou

The plot is located in a new residential area of Aglantzia, in Nicosia. The building was constructed in order to accommodate the housing needs of the family of Mrs Ifigeneia Kaizer: a groundfloor residence, 2 apartments on the 1st floor- one for each child of the family, and a small private institute of Greek language and history on the lower level of the plot .

© Christos Papantoniou

The surrounding area with the contemporary heterogeneous constructions which are suffocatingly close from each other, in combination with the character and the needs of the client- at least as the architects interpreted them, generated the development of the concept of the project: to give the possibility to all the spaces to function in introversion, in an arrangement of the spaces around a courtyard a concept deriving directly from the traditional houses.

© Christos Papantoniou

The functions are enveloped by a unified shell of reinforced concrete (with internal thermal insulation). The main building is raised above the slanted plot and functions as a free cube in the space. The cube is carved like a sculpture with notches (openings) – that reflect the verandas. All the openings can be closed by shading panels that slide along the external surface of the shell, creating that way small courtyards. The courtyards are the mere connection with the ‘outer world’. The panels are constructed from timber, and have the same arrangement with the mould of the concrete, functioning therefore as the completion of the cube. The successive arrangement of the notches and the interior spaces guarantee homogeneous natural light and cross ventilation.

section 02

A residence of 3 bedrooms is located at the ground floor. The public spaces (entrance, living rooms, kitchen, dining room and office) are arranged around the main courtyard of a Π shape. The central part of the courtyard has a double height open to the sky. For the bigger part of the year the doors slide out of the shell of the building (they almost vanish). All the internal spaces are unified with the courtyard and they become a covered outdoor residence.

Internal stairs lead to the lower level of the building where the parking places, the institute and store and mechanical rooms are located.

© Christos Papantoniou

The 2 apartments of 2 bedrooms each are located at the first floor. Fixed shading panels allow the natural light and cross ventilation and simultaneously prevent the view to the lower level courtyard. The sitting areas enjoy the north view of the mountains of Pentadaktylos. The successful completion of the project is achieved mainly due to the excellent cooperation and mutual respect of the architects and the client.

© Christos Papantoniou
Cite: "Residence In Aglantzia / Yiorgos Hadjichristou Architects, Petros Constantinou" 20 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 01 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=199399>
  • Trevdor

    Love this building. A perfect example of how less is more by keeping contrasts small and controlled. The only thing I wish they had done differently is it seems a mised opportunity with the vertical banisters in the 1st photo. It’s hard to tell if they’re in the same elevation plane, but if they are, then it would have been really nice to extend some of those together to be single long pieces running up the whole facade. Shouldn’t take away from the function of the space either, but that would need to be looked into of course.