Stinson Beach House / WA Design Inc

Courtesy of

Architects: WA Design Inc
Location: Marin, , USA
Client: Stacia Cronin and David Stark Wilson
Size: 1400 square feet
Design Team: David Stark Wilson, Frank Eyerly, Eoi Takagi
Consultants: Kenneth Hughes (engineering); PCD Engineering (mechanical)
Photographs: Courtesy of WA Design Inc

Courtesy of WA Design Inc

Just north of San Francisco is the largely suburban and rural County of Marin. The bay side has been developed with upscale suburbs, but with zoning rules the west side, which borders the Pacific Ocean, has remained an agricultural and rural preserve. The Marin coastline is one of green rolling hills that slope down to the rugged palisades that meet the Pacific.

Courtesy of WA Design Inc

The small town of Stinson Beach is one of the few Marin coastal towns where the rocky coastline yields to a beach—in this case a beautiful, five-mile-long beach. We searched for years and in 2006 we finally found a south-sloping vacant parcel of land that was ideally suited to the energy-efficient second home we envisioned. The small site was connected to the ocean to the west via filtered views and the sound of the surf. To the east, above the site, was a neighboring home, beyond which the view extended to a skyline ridge of Mount Tamalpais. Addressing and enhancing this ridge view proved a starting point for the home’s design.

Courtesy of WA Design Inc

We were strictly limited by both budget and zoning regulations to a home of 1400 square feet. Space was at a premium. By developing the house plan around a great room, we were able to create an inviting and large environment for all the activities of extended family and friends. The bedrooms were downscaled to fit a bed and little more. The massing that emerged in the design process was an elevated south-sloping roofline with extensive clerestory windows that accessed the views to the ridges above. Corrugated Galvalume metal, paired with cement board siding, created a sturdy and economical exterior shell for the house.

lower floor plan

With an eye towards sustainable design we used open-cell foam insulation, concrete floors, natural ventilation, and recycled materials. The ceiling decking was milled from wood salvaged from the old Stanford University gymnasium. The south-sloping roofline provided ideal orientation for an extensive photovoltaic and solar thermal array. The annual energy needs of the home are entirely supplied by the rooftop arrays.

Cite: "Stinson Beach House / WA Design Inc" 13 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=198927>