ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. SeARCH
  6. 2004
  7. Wolzak / SeARCH

Wolzak / SeARCH

  • 00:00 - 19 January, 2012
Wolzak / SeARCH
Wolzak / SeARCH, © Christian Richters
© Christian Richters

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters +17

  • Architects

  • Location

  • Project Team

    Bjarne Mastenbroek, Ad Bogerman
  • Interior Design

    Kluster V.O.F., Purmerend, The Netherlands
  • Area

    500.0 m2
  • Project Year

    2004
  • Photographs

  • Assistants

    Elke Demyttenaere, Remco Wieringa w/ Nienke Bouwhuis, Gert Jan Machiels, Dagmar Niecke, Geert Vennix
  • Client

    Anonymous
  • Contractor

    BAM utiliteitsbouw, Arnhem
  • More SpecsLess Specs
© Christian Richters
© Christian Richters

From the architect. How can the historical and spatial qualities of an old farmyard, with all its various outbuildings, be retained when the new function is that of a family residence?

© Christian Richters
© Christian Richters

The livestock barn which formed the stem of the traditional T-form farmhouse is demolished and replaced by a new building. This new extension attaches itself precisely to the opening left by the removal of the original barn, thus retaining the T-form. The new volume is skewed in plan giving it a distorting ‘pulled and dragged’ perspective.

© Christian Richters
© Christian Richters
first floor plan
first floor plan
© Christian Richters
© Christian Richters

The existing farmhouse and outbuildings are divided programmatically from the new extension. Living accommodation is situated in the existing building with the adjoining part of the extension housing a large open kitchen space and the entrance, situated between the new and existing. The workroom, guest accommodation and garden store are all located in the remainder of the new volume separated from the living spaces by a large conservatory. The freestanding barn is retained with an option for a future swimming pool conversion.

© Christian Richters
© Christian Richters

The load bearing construction of the extension consists of a series of solid prefabricated wooden plates. They define the building’s internal finishes and influence the quality of the interior space. By cladding the roof and elevations with a continuous skin of horizontal timber laths, the façades simultaneously have the appearance of being open, semi-transparent and closed.

© Christian Richters
© Christian Richters
Cite: "Wolzak / SeARCH" 19 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/198793/wolzak-search/>