Pavilions and Follies of the Parc des Bords de Seine / AWP + HHF

© - HHF, Sbda

The series of a pavilions with different public functions and programs by AWP + HHF Architects are part of a future 113 hectare large public green space along the Seine river, in Carrière-Sous-Poissy, at the end station of the RER line A and close the renown Villa Savoye from Le Corbusier. The Park designed by the Paris based landscape architects Agence TER will be a public park and ecological showcase for local residents and a leisure destination for people living in and around Paris. More images and architects’ description after the break.

© AWP - HHF, Sbda

The competition brief included the construction of a visitor’s center, of a restaurant (“guinguette”), of an observatory plus about a dozen smaller infrastructure follies with different uses. Similar to the popular wooden preschool toys in form of building blocks made of out of colorful wood, this collection of pavilions and small infrastructure «follies» is based on a modular wood system, repeating and combining different sized and different angled timber frames.

© AWP - HHF, Sbda

This approach allows for interesting and unusual constructions, enabling a wide range of possible variations with a very limited number of elements, while at the same type staying very flexible for future adaptions and during the construction phase. This will result in unique atmospheres and spaces for each of the pavilions and infrastructure follies. In addition to that it’s a relatively low priced construction method which enables the integration of local building know how and local companies.

© AWP - HHF, Sbda

The site of the project is an exceptional one, for its location along the Seine river and for its “in-between”, dual nature (land/water, city/sprawl, wilderness/domesticated nature). The presence of barges, fishing huts and houseboats, which have been so far inhabiting the site has been a powerful source of inspiration. On the other side, the site boundary is characterized by suburban nondescript housing pavilions. The design springs from a process of hybridization between these two existing habitat models: the floating barge and the archetypical suburban house resulting in a new typology emerging in the park and dealing with the site’s memory and identity both spatially and socially, whilst providing a contemporary and forward-looking response.

© AWP - HHF, Sbda

By working along residential neighborhoods and along the river, we are invited by this project to come inhabit a large urban room worthy of Paris’ tradition of great terraced boulevards. This very active strip of land is made up of continuous docks, a large mooring space for barges, pontoons, lookouts, observatories and cantilevered terraces. These small, furtive constructions must stimulate the flow of people over the entire length of the park, and towards the water and city, as well as provide facilities for viewing the landscape: framing/unframing. They will bring an inspirational atmosphere, to encourage new experiences.

© AWP - HHF, Sbda

We want to suggest windows for sharing this new kind of landscape, and bring the surrounding city to life by intensifying certain elements of the landscape plan: inscribe it within an urban strategy. The idea is to create conditions for viewing the space, to allow crossovers that are adapted to the buildings’ uses, users, to the evolution of their surroundings.

Architects: AWP + HHF
Location: Carrière-Sous-Poissy, Paris, France
Team AWP: Marc Armengaud, Matthias Armengaud, Alessandra Cianchetta, Miguel La Parra Knapman, David Perez
Team HHF: Simon Frommenwiler, Simon Hartmann, Tilo Herlach
Structure: EVP
Engineering / QS: GINGER
Client: Communauté d’agglomération des Deux Rives de la Seine
Project Responsible: Alessandra Cianchetta
Net Floor Area: 1900m2 approx.
Type of Project: Public equipments. Pavilions and Follies
Competition: 1st prize, 2011 / preliminary studies ongoing
Planned: 2011

Cite: Furuto, Alison. "Pavilions and Follies of the Parc des Bords de Seine / AWP + HHF" 09 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 02 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=198292>

1 comment

Share your thoughts