We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Culture Cluster / SeARCH

  • Architects: SeARCH
  • Location: Noorderhagen 7, 7511 Enschede, The Netherlands
  • Project Team: Bjarne Mastenbroek & Uda Visser
  • Interior Design: Opera Ontwerpers (exhibition design)
  • Assistants: Remco Wieringa, Ton Gilissen, Thomas van Schaick, Ad Bogerman, Wesley Lanckriet, Guus Peters, Alan Lam, Alexandra Schmitz, Fabian Wallmüller, Mónica Carriço, Nolly Vos w/ Frisly Colop, Michael Drobnik, Noëmi Vos, Bert van Diepen
  • Client: Gemeente Enschede, DMO
  • Contractor: Heijmans IBC Van den Belt VOF
  • Area: 12000.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Christian Richters

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters

From the architect. The destruction caused by the fireworks explosion of May 13th 2000 resulted in a number of Enschede’s industrial monuments becoming so badly damaged, that evidence of the city’s textile history suddenly became scarce. Meanwhile, cultural institutions such as the Textile Museum, the Natural Museum and the Twente History Museum were stagnating due to years of uncertainty about their future. These circumstances led to the decision to construct a new museum, a research centre and several other cultural institutions in the heart of the neighbourhood to be rebuilt.

© Christian Richters
© Christian Richters

It was additionally decided to retain and restore the complex’s warehouse, a remaining factory wall and several other structures even though they were not of any historical or architectural value. The development is thus hemmed in by these existing structures.

© Christian Richters
© Christian Richters

It was originally stipulated that an apartment tower should form the centrepiece for the new ‘culture cluster’. SeARCH proposed to replace this tower’s residential accommodation with the museum’s non-public functions, and to make the dwellings ground-connected. In this way the distinguishing feature of the whole development would act as a huge billboard for the museum.

© Christian Richters
© Christian Richters

Enschede’s rich textile history is expressed in the ‘woven’ form of the tower. The saw-tooth roof form is generated by the still visible profile of the existing factory wall, and transforms into a pedestrian bridge connecting the tower to the warehouse on the opposite side of the ‘culture street’.

floor plan
floor plan

The new building, containing the entrance foyer, work ateliers, temporary exhibition spaces and office functions, is also connected to the ware-house via an underground connection. This subterranean link, and the bridge above, create a loop between the new building, the warehouse and back, negating the necessity to cover the street, and enclose 1000m2 of inefficient floor space. Furthermore, all functions, including the residential accommodation, can now be accessed from the street.

© Christian Richters
© Christian Richters

The terrace of ground-connected housing is compressed, resulting in facades that are tall and narrow. In order that each function receives frontage on the ‘culture street, ’the entrance hall is similarly squeezed. The apartments situated above the temporary exhibition space escape such treatment, utilising a narrow opening between the existing building and the chimney, to peek out over the park to be built to the north of the site.

© Christian Richters
© Christian Richters
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Culture Cluster / SeARCH" 10 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/198225/cultureel-search/>