Student Salon The LSE London School of Economics / Feix & Merlin Architects

© Andy Matthews

Architects: Feix & Merlin Architects
Location: St. Clements Lane, LSE Campus in Holborn, ,
Client: The LSE London School of Economics
Constructor: Sykes & Son Limited
Use: Student Salon – a social space for the Students of the LSE
Project Area: 30 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Andy Matthews

© Andy Matthews

In early 2011, Feix & Merlin Architects were invited by the LSE to re-imagine their Student Salon, a ground floor shop front type space in one of the campus buildings where students spend their free time between lectures or come to just meet and hang out. The project was on a tight budget and timeline but is now complete, just in time for Fresher’s Week.

 

© Andy Matthews

The design incorporates new faceted timber wall lining with coloured recesses for custom made benches and desks as well as ornately framed shelves, power+data points, alarm panels and signage. In this way all the required accessories become a celebrated piece of the design: the phone, the alarm sounder and fire extinguishers all sit in their own little ornately framed recesses within the new wall.

 

© Andy Matthews

Angled mirrored panels on the walls and ceiling create a slightly surreal perspective as you walk in. A central desk has been custom made with pullout seating for all that hot-desking students do nowadays and a bench at the rear is the perfect place for a little bit of inter-disciplinary fraternisation.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Student Salon The LSE London School of Economics / Feix & Merlin Architects" 09 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=198066>