We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Modular Pavilion / Prechteck

Courtesy of Prechteck
Courtesy of Prechteck

Held every five years, the competition for this year’s pavilion called for a temporary building which may be easily disassembled and relocated to another site. The modular pavilion by Prechteck exists of different parts, housing different functions, all singular cells, but the strongest in coexistence with its neighboring parts. The main concept is that during the 5 years, each cell can be assembled in a different German city and serve as an info booth to the next. At the beginning of the next five years, the parts get transported back and get reconnected on site. More images and architects’ description after the break.

The pavilion as a bench Some functions stated in the brief, like concert hall, lecture hall, reading and chill out areas ask for sloping surfaces to sit and walk. The sedentary landscape is comprised of a truss system placed at 30 degree angles, turning wall and roof panels into an ideal location for staircases and surfaces for sitting.

Courtesy of Prechteck
Courtesy of Prechteck

The pavilion as a meeting point The competition brief stated that the pavilion should stay in the back seat and not taking any attention away from away from the design itself. On the other hand it should be a unique articulation and interpretation of design’s atmosphere. Prechteck uses the heartline as a metaphorical image describing its historical, political and artistic alteration over time. Keeping the pavilion to the sidelines of the site in between Kassel and the plot, the pavilion extends horizontally and so relates to the surrounding cityscape. Stretching in the horizontal plane creates an atmosphere of togetherness with open access for all.

Courtesy of Prechteck
Courtesy of Prechteck
Cite:Alison Furuto. "Modular Pavilion / Prechteck" 04 Jan 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/196263/modular-pavilion-prechteck/>