Vision / Takehiko Nez Architects

© Takumi Ota

Architect: Takehiko Nez Architects
Location: , Japan
Completion: 2010
Structure: ASA
Electrics: EOS plus
Services: Comodo
Contractor: M’s-A
Photographs: Takumi Ota

© Takumi Ota

The existing building built along a trunk road in a suburban city, had been converted by ourselves from a jewelry shop into the hairdressers 7 years ago. This time the client asked us to extend the floor area and change the façade to a more inviting design. Therefore we designed the extension by introducing a subtle element, which works in the same way as a veil changes a person’s facial expression.

© Takumi Ota

In a time when the extended usage of the existing building stock has become an important aspect of the design practice, a thorough observation, insight and imagination, in respect to the existing conditions and possibilities, is needed when designing an extension or renovation, even more so than is required for the design of a new building. Above all, rather than just simply designing objects, it has become desirable to integrate into the design, newly created relations in response to the existing site conditions. We expressed such relations by creating architecture, layered like a millefeuille, with numerous folds effectively creating variety.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Vision / Takehiko Nez Architects" 01 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=195705>