Villa Midgård / DAPstockholm

© ÅkeE:sonLindman

Architects: DAPstockholm
Location: ,
Area: approx 300 sqm
Client: Private
Completion: 2011
Landscape: In collaboration with Nod Combine
Photographs: ÅkeE:sonLindman

   

© ÅkeE:sonLindman

When the client met with DAPstockholm they wished for a solid, secluded house with a maintenance‐free facade, a sense of ceiling height and a master bedroom with the benefit of morning sun. They also wished for a solution where they could open up larger windows toward the scenery and have a sheltered space where they could sit and listen to the pouring rain. This resulted in a multi‐faceted house where the shape and direction of the different volumes are based on various factors such as the terrain, the light conditions, the views and the privacy. The volumes give the house seven different facades. This and the dramatic nature of the sloping site provide the house with a unique character.

Cut‐ outs in the mountain give space for the outdoor seating areas. In the south‐east direction, outside the SPA, one of these creates a significant border between the arranged and the rampant garden. The second floor is suspended above the entrance floor to shadow and protect the yard. Here the infinity pool, made out of dark concrete, make you think of a deep forest lake adding to qualities of a wilderness where the water runs over the pool edge. The facade of the souterrain is made out of slate and the stair from the carport out of limestone. Grass covers the roof of the tallest volume and the roof terrace where it is themed with spruce. The house interior also exhibit materials that are close to nature such as walnut, ceramic granite and marble.

“By using living materials the house will become more characteristic with age” says CalleSmedshammar, partner Architect at DAPstockholm.

© ÅkeE:sonLindman
Cite: "Villa Midgård / DAPstockholm" 29 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=195456>

1 comment

Share your thoughts