M House / RS+

© Tomasz Zakrzewski

Architect: RS+ Robert Skitek
Location: Tychy, Poland
Project Team: Robert Skitek, Robert Wilczok, Barbara Kotas, Dawid Marszolik
Structure: PROBEX Marian Urbanik
Completion: 2011
Project area: 371 sqm
Model: Piotr Witański
Photographs: Tomasz Zakrzewski

   

© Tomasz Zakrzewski

The house is located in the district of detached houses, among the chaotic and varied building which is a typical for the majority of contemporary Polish suburbs.

© Tomasz Zakrzewski

The client’s request was a bungalow – the utility program has a living area a private night area and separated space which serves as a cabinet and a spare room. In the future it can be a room for senior.

© Tomasz Zakrzewski

The problem was connected with the neighborhood houses which have a look-in the site. The Investor has wanted to have a not introverted house with opening towards the garden.

© Tomasz Zakrzewski

The solution was to create the principal terrace which is lee from three sides. In this way it became an intimate space for spending free time with friends during warm months.

© Tomasz Zakrzewski

The house’s composition consist of the ground floor area and the two small sections which are situated above it. The pieces are covered by penthouse roofs which have opposite inclinations. In one of them there is a little loft and the another one is a top part of the living room.

© Tomasz Zakrzewski

Of the south-western site in the future there will be the shallow pond being complement of the terraces and pergolas composition.

© Tomasz Zakrzewski

Entering the building we occur in the center of the living area, between the living room and the kitchen (with view of the site’s entrance) and the dining room. All of the rooms are opened on the above-mentioned terrace. Behind the living room there is an inhabitant’s private area with bedrooms and bathrooms. Behind the kitchen there is an area for guests with a separated bathroom. A division of the space in this way gives an option for making a flat for old person with an individual enter. On the north side there is a garage for two cars and a technical rooms.

© Tomasz Zakrzewski

The solutions were good decision and the terrace truly became a real heart of the home, very often used by residents.

model 01model 01
Cite: "M House / RS+" 30 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=195252>
  • Pingback: ARCFREEZE» Blog Archive » M House / RS + Robert Skitek

  • Pingback: M House / RS + Robert Skitek | architect th

  • bolek

    Bardzo słaby projekt, nudny jak flaki z olejem…

  • Jaroslaw Marek Urbanski

    Those ledges, or whatever they are – unreasonable for me. But the worst thing in this project is a lack of proportion when looking from outside.

  • Marek Solarz

    No toście koledzy kolegom dowalili! Lepiej Wam teraz? Daj Boże więcej tak słabej i bez proporcji architektury w polskim krajobrazie…

  • Uki27

    Projektowanie w polskim krajobrazie nie zwalnia nikogo z myślenia o proporcjach. Zabawa w przenikanie brył wygląda tutaj topornie i nielogicznie. Nieprzychylne komentarze nie mają na celu `dowalić kolegom`. To tylko obiektywna reakcja na umieszczanie podobnych dzieł w międzynarodowym serwisie z dobrą architekturą.

    • http://www.lukaszprazuch.com/ Łukasz Prażuch

      Zachęcam do podzielenia się zrealizowaną bryłą proporcjonalną!

  • http://www.lukaszprazuch.com/ Łukasz Prażuch

    Zgadzam się z powyższym komentarzem. Już byście lepiej się powstrzymali. A tak na marginesie Bolek i Jarek pokażcie jakiś deser.

  • Robert Skitek

    Skoro większość komentarzy po polsku, to i ja zostanę przy ojczystym języku…
    Bardzo dziękuję za opinie! No cóż… człowiek się uczy całe życie. Postaram się poprawić i następne projekty może uda się zrobić chociaż poprawne…
    pozdrawiam

    • Deszcz i mgła

      Autor doskonale odpowiedział na zarzuty krytykantów, którzy zdaje się przeoczyli to, co widać za oknem w każdym polskim mieście i w każdej wsi.
      Gratulacje dla autorów.

  • Tomy boy

    typisz polnisz, komentarze? porażające – krytyka architektury?, jak zwykle prostacki wręcz hamski język, straszna WIOCHA! To dlatego mówią w UK o polakach: polish people are very arogant, Brednie o proporcjach wszyscy komentatorzy powtarzają jak stado gęsi; wot kulturny narod… Jak ktoś się urodził i mieszkał w chlewie to nie mówił dzień dobry albo przepraszam pani krowo … Myślę, że budynek zyskałby bardziej gdyby nie użyto tych ram w różnych kolorach jako ozdobniki …, które przeciążają całą bryłę a zyskałby więcej prostoty i lekkości … pozdrawiam, TomyBoy