Budaörs Elementary School / DOBAI János DLA

© Bujnovszky Tamás

Architects: Dobai János DLA 
Location: ,
Client: Municipality of Budaörs , Szabó Gyula, Ács Katalin, †gergely Katalin
Total floor area: 12.551 sqm
Photographs: Bujnovszky Tamás, Tardos Tibor 


   

© Bujnovszky Tamás

In 2006, the Municipality of Budaörs city announced a national competition for the design of its new elementary school with 24 classrooms. Though our proposal won third prize, the contract eventually was given to our office.

The competition demanded an extremely elaborate program on a narrow, triangular plot. Besides the 24 classrooms and the necessary field rooms, a fully fitted hot kitchen for the capacity of 500 people, the attached restaurant, a separable gymnasium including 2 basketball fields and changing rooms were to be allocated.

© Bujnovszky Tamás

Having sketched many versions, finally our proposal suggested a simple, compact shape as a solution: a four-storied building with a basically three-row division layout. Thus, the most spacious area could be allowed for outdoor activities as well.

© Bujnovszky Tamás

On the ground floor, the kitchen-restaurant, the generous, multi-storied high main hall and the parking lot was situated. (Due to aggressive and high groundwater, construction of an underground parking space was not possible).

© Bujnovszky Tamás

On the first floor, above the kitchen and the restaurant, the huge gymnasium was positioned, separated from the row of classrooms by the zone of changing rooms and the air space of the main hall.

© Bujnovszky Tamás

The east- or west-facing rows of first, second and third floor classrooms, such as the lecture rooms, teachers’ rooms and offices as well, are flexibly re-allocable. These deep outer rows are bilaterally illuminated; secondary light is gained from the inner corridors.
Circulation spaces, service blocks and illuminating zones are positioned in the middle row.

© Bujnovszky Tamás

Above the space of the main hall, on the third floor, there is an atrium similar to the one on the second floor. These provide the students of their respective floors with a good possibility of spending the breaks still indoor but in the open air. 
We used natural materials to form this complex program into a building: white plaster, wooden surfaces, lots of glass – all durable.
We endeavored to wrap all areas of intensive student activities and to devise sanitary blocks with exceptionally good quality. We equipped the classrooms with a special, automatic ventilation system combined with automatic shading devices, unprecedented in Hungary.

© Bujnovszky Tamás

Areas of sport and leisure activities articulate the limited outdoor space and serve the intensive recreation needs of the students.
Having finished the public procurement process, construction began in December, 2008 and was completed in September, 2009.

© Bujnovszky Tamás

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Budaörs Elementary School / DOBAI János DLA" 23 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=194326>

0 comments

Share your thoughts