Praia do Felix Beach House / Vidal & Sant’Anna

© Fran Parente

Architect: Vidal & Sant’Anna
Location: ,
Photographs: Fran Parente

© Fran Parente

Since this project intial conception it was treated as a “case” to be deployed in areas of high conservation restriction on the slope of the Serra do Mar, Praia do Felix. In order to preserve maximum environmental conditions the project establishes the principle of total mimicry with nature not to be perceived externally.

© Fran Parente

The project opts for circulations made by external stairs and separates the social and service, located across the slope from intimate area located along the slope below the ground. Very light, the residence, made of certified wood and glass, explores small and minimal rooms to meet the programmatic needs without losing the sense of sustainability.

© Fran Parente

With 3 bedrooms, family room, 2 bathrooms, living room, toilet, kitchen, service area and spacious terrace, the house with 155.00 m2 of built area, deployed against the contour preserving characteristics of soil and original ground vegetation. With cross ventilation and air chambers on the roofs / decks environmental comfort is guaranteed without the need for equipment for temperature equilibrium. The rigidity in the form of execution of the work secured the commitment made by the owners in the conservation and preservation of the area. Today the house is prominent among the inhabitants of Praia do Felix although not noticed in the dense forest location.

Cite: "Praia do Felix Beach House / Vidal & Sant’Anna" 22 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=193822>

2 comments

Share your thoughts