We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Maison du Temps Libre à Stains / Gaetan Le Penhuel Architectes

© David Cousin-Marsy © David Cousin-Marsy © David Cousin-Marsy © David Cousin-Marsy

From the architect. In the re-orchestration of a complex urban fabric relaxed, this new facility serves as a visual symbolic and social relay between garden city from the theater to the site of Les Tartres. Like the nearby water reservoirs of the gardened area, this new equipment irrigates physically and culturally the rich neighborhood of energies.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

Our project seeks to express outside its internal complexity, resulting from the multitude of activities. Thus, from the junction of the streets, the building appears in the new urban logic. We propose to hold the angle of intersection with the volume raised at the first floor houses the main entrance of the building.The name of the new equipment proudly expresses its goal front: House of Free Time. The general expression responds to its environment by assembling elementary volumes in relation to the surrounding buildings. Inside, a set of playful forms, poetic and pure transparency offered in the street, inviting them to discover a world internalized.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

This program consists of stable spaces (library, auditorium, nursery/house keeping) while others may change over time, (offices, toy library, workshops, training spaces), and be flexible. Thus, this new equipment represents an attractive focal point in the future of the Clos St. Lazare.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Maison du Temps Libre à Stains / Gaetan Le Penhuel Architectes" 30 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/193786/maison-du-temps-libre-a-stains-gaetan-le-penhuel-architectes/>