Riva San Vitale House / Gianluca Martinelli Architetto

© Simone Mengani

Architect: Gianluca Martinelli Architetto
Location: Riva San Vitale, Canton Ticino,
Project Team: Linda Cincinelli and Simone Ruffoni
Engineer: Marco Chiesa and Massimo Michelazzi
Site Area: 640 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Simone Mengani

   

© Simone Mengani

This house is designed to merge, as best as possible, with the outside world. It follows the confines of the property and its layout and colours are inspired by the majestic mountains all around. The ground floor runs the entire width of the land and consists of one large living room. The broad glass doors and the uniform choice of materials make it possible to extend the living area as far as the swimming pool.

© Simone Mengani

The first floor, where the bedrooms are, protrudes outwards to form a portico below. It also protrudes at two other points to shade the main entrance and the access to the patio.The front of the house faces mainly south. There are fewer windows on the other three sides of the house and these have particular viewpoints and are designed according to the specific function of the interiors. This guarantees the right degree of intimacy in the more private rooms of the house.

© Simone Mengani
Cite: "Riva San Vitale House / Gianluca Martinelli Architetto" 10 Feb 2012. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=193582>