Apartment building on the harbour / Zucchi & Partners

© Cino Zucchi

Architects: Zucchi & Partners
Location: Ravenna,
Design Team: Cino Zucchi, Nicola Bianchi, Andrea Viganò with Leonardo Berretti, Ivan Bernardini, Juarez Corso
Client: Iter Cooperativa Ravennate Interventi Sul Territorio
Structures: Studio di Ingegneria Due esse, Michele Berti
Area dimension: 7,434 sqm
Dimensions: 4,754 sqm
Photographs: Cino Zucchi

© Cino Zucchi

The new residential building is part of a large urban renewal project next to the Ravenna station on both sides of an artificial canal serving as a harbour for the industries of the area. The overall plan by Boeri studio envisages a new park parallel to the water and a series of rather tall volumes along the waterfront, which currently belongs to the harbour precinct but should in time become open to the public. Within the uncertainty of this “Sliding Doors” future, we designed a double-faced residential complex, relating to the existing city fabric but ready to open toward the water edge and its possible future transformation into a promenade. On the city side, a green rampart hosting the covered parking leads to a raised central court overlooking the water. A number of small shops and the atriums leading to the vertical distribution shafts opens onto this semi-public “piazza”, which will be connected to the water promenade by a ramp running parallel to the structure.

The geometric inflections of the two building blocks and the lived-in “bridge” connecting them on the water side contribute to give a sense of spatial enclosure and intimacy to the central court. The different height of the blocks are related to the long views toward the inner city and to the solar orientation of the complex. While the north side elevations of the buildings are treated in a rather “volumetric” way, the south ones are marked by the long horizontal lines of the overhanging balconies.The main facades of the building are marked by a number of terracotta horizontal “notched in” mouldings – two for every floor height – framing a plaster rendering of different shades of warm, clay-coloured shades in different hues and a cobalt blue one, creating a “mosaic” pattern – somehow inspired by Ravenna’s famous Byzantine art – which generates a sort of scalar distortion in the perception of the building. This effect of momentary “camouflage” of the dimension of the building helps connecting its “domestic” dimension to its perception from the waterside and the city, where it stands alone as a temporary “landmark” waiting for the development to transform the landscape or this part of the city.

© Cino Zucchi

A sustainable building

The whole complex is conceived and realized following the latest criteria for “sustainable” and energy conscious buildings. The building masses are carefully studied in relationship with the sun orientation, with an in-depth study of the shadow pattern at all hours and seasons both on the building surfaces and on the open collective spaces. The higher building is located on the north side and the lower on the south one. The rows of balconies on the south side of the buildings screen the living rooms from the summer sun rays, while admitting the lower winter ones, greatly contributing to the energy efficiency of the complex. The north facades are marked by smaller openings contributing to low thermal transmittance. A significant part of the energy required by the building is provided by solar panels placed on the rooftop terraces of the two buildings.

© Cino Zucchi

The thick “overcoat” insulation finished by a layer of plaster on mesh provides very low values of heat transmittance, saving energy and creating high environmental comfort for the dwellings. All materials are biodegradable or easily disposed of: stone for the window-sills, hemlock wood for the window frames, natural plaster for most of the exterior surfaces.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Apartment building on the harbour / Zucchi & Partners" 16 Dec 2011. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=192038>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    great design … but sadly the best looking part for me is the area without the color treatment, where the windows and balconies become the facade..

Share your thoughts